Varför köpa film på skiva när man kan streama?

Varför köpa film på skiva när man kan streama?

- Bild- och ljudkvaliteten på skiva är betydligt bättre och framför allt jämn och inte beroende av ditt Wifi/internetuppkoppling

-Du får oftast en massa roligt extramaterial

-Skivan är din och du riskerar inte att favoritfilmen helt plötsligt försvinner från streamingtjänsten (Netflix byter ut filmer var 6-12 mån)

- James Bondfilmerna och SVT:s julkalendrar är några av filmerna som inte finns på Netflix samt alla Disneyfilmer och Star Wars

- Svenska Netflix har ca 3400 titlar (enligt bedömare, Netflix vill själv ej uppge hur många) och vi har inom kort 35000 titlar i lager

 

När hemmabioentusiasterna på WhatHiFi.com jämförde de blurayskiva, 4k UHD blurayskiva och streaming, fann de att 4K-strömningsupplevelsen faktiskt var mer i linje med att titta på en traditionell 1080p Bluray - och att Bluray hade en klar fördel i termer av kontrast och färg. 4K Ultra HD-skivor såg mycket bättre ut än både blurayskivor och 4K streaming.

Strömningstjänster kan inte heller hantera den senaste och bästa inom surroundljudteknologi - det härligt rika och detaljerade 7.1 högtalarljudet som producerats av Dolby TrueHD eller DTS HD Master Audio-standarder som har funnits på konventionella blurayfilmer i flera år. Med rätt inställning kan dessa ljudformat göra stora actionscener otroligt dynamiska: Motorns brus i Mad Max: Fury Road får håret att resa sig; pistolskotten i Heat's bankrånssekvens verkar nästan genomtränga dina vardagsrumsväggar; pod-loppet i Star Wars: Episode I - The Phantom Menace hörs i högtalarna som om din soffa har förvandlats till en öken på Tatooine.

Problemet för streaming är komprimering: Bild- och ljudinformationen måste bearbetas på ett sätt som gör det möjligt att skicka den effektivt över internet. Och medan komprimering har förbättrats kraftigt under åren, betyder det alltid en förlust av information på vägen. Mörkare scener brukar se värst ut, eftersom solnedgångar som är tänkta att ändras gradvis från färg till färg förvandlas till blockerade digitala ränder och rum som lyses upp av en eldstad börjar se tjocka och pixliga ut, som webbfilmer från 15 år sedan. Skivor, å andra sidan, skickas till din TV genom en högkvalitativ kabel, och därmed drabbas inte av samma problem.

Fysiska media erbjuder extramaterial och konsekvent åtkomst. Streaming gör det inte.

 

Det finns andra skäl att föredra fysiska medier framför streamingtjänster utöver de tekniska aspekterna. Bluray och DVD-skivor är ofta fyllda med extramaterial, från kommentarspår till bakom kulisserna, som kan hjälpa dig att förstå filmskaparna och filmprocessen.

Den här typen av extramaterial hjälper dig att förstå hur filmer du älskar är gjorda och personligheterna hos de människor som skapat dem. Du får inte någon av den här typen av extramaterial från de flesta strömningstjänster.

Men mer än något annat är det ägandet som gör fysiska medier till en förbättring jämfört med strömningstjänster. Äganderätt innebär att de okända programmeringsgudarna som hanterar dessa tjänster inte oväntat kan ta bort din favoritfilm. Äganderätt innebär att du har ett fysiskt föremål som du kan se, röra, hålla och visa på din hylla. Det betyder att ansluta till själva saken, att veta att den är din. Och det betyder att du vet att du kan se en film när du vill, så många gånger du vill, i högsta möjliga kvalitet.

Det är även värt att titta på specifikationerna för Blu-ray och strömningstjänster. På pappret är Blu-ray verkligen kvalitetsvinnaren, med den standard som stödjer video kodad med H.264 med en upplösning av 1920x1080, levereras med en bithastighet på upp till 40Mbit/s.

Jämför det med den största streamingtjänsten, som är representativt för andra streamingtjänster. Den använder också H.264-codec med en upplösning på 1920x1,080, men strömmar med cirka 12Mbit/s som mest. Det är en stor skillnad mellan de två. För att få ned strömningshastigheten måste Netflix offra mer detaljer i sin videoström jämfört med Blurayversionen.

 

Streamingtjänster komprimerar dina filmer och visar mycket mindre detaljer än vad en Bluray gör.

Hur mycket mer? För att jämföra kan vi titta på videoklippets bithastighet, vilket i princip betyder hur många bitar videon innehåller per sekund. Netflix säger inte exakt vad bithastigheten är för sina 4K-program, men en hjälpsida rekommenderar att du har åtminstone en internetanslutning som kan strömma minst 25 megabit per sekund. Under tiden strömmar en Blu-ray (via din HDMI-kabel till din TV) från 82 megabit per sekund till hela 128 megabit per sekund. Det är allt från 3-5 gånger så snabbt som vad Netflix rekommenderar för att titta på deras 4K-filmer.

Resultatet är att titta på en film på Netflix kommer att se mycket sämre ut än om du skulle titta på samma program på en Bluray. Detta gäller särskilt scener med regn, snö eller konfetti, som löser upp komprimeringsalgoritmer mer än vanligt. Vissa scener - särskilt scener med väldigt lite rörelse och enkla bilder, som t.ex. en tecknad film - kommer att se perfekt ut. Men scener med mycket detalj eller med rörelse ser ofta pixlig eller hackig ut eftersom komprimering av filmen till en strömbar storlek offrar mycket data.

Vi jämför en 4K-streaming med en 1080p Blu-ray. Skuggor, särskilt i mörker, är mer nyanserad på Blu-ray. Färgerna är rikare och mer solida.

Med 4K-strömning och 1080p Bluray ger bluray bättre upplösning och skärpa än strömningen och större subtilitet i färger och kontrast på Blu-ray. Om vi sen tittar på 4K på skivan. Detta är en helt annan fråga. Videokvaliteten på en UHD Blu-ray (spelas på Panasonics utmärkta DMP-UB900 Ultra HD Blurayspelare) är bilden betydligt bättre än 4K-strömning och vanlig Blurayskiva.

Bilden är skarp, med fantastisk skräpa. Färgerna är levande och subtilt skuggade, särskilt i mörka scener. En av de bästa sakerna med 4K blurayskivor: är hög dynamisk räckvidd (HDR) som höjer kontrast, ljusstyrka och färgintervall.

 

Fler färger ger mer realistisk skuggning. Bättre kontrast betyder en mycket bättre visuell kick. Hög toppljusstyrka betyder större steg i båda ändarna av ljusspektrumet, vilket motsvarar mer detaljer i de ljusaste och mörkaste områdena.

Med HDR är bilden underbar, och vi anser att det är framtiden för hemmabio. 4K-strömning och 1080p Bluray har sina egna styrkor och svagheter, men båda slås lätt av dynamiken och subtiliteten som man ser på 4K Blu-ray.

Med streaming får man stereo eller 5.1 ljud. Jämför det med det okomprimerade Dolby TrueHD eller DTS HD Master Audio du får på Bluray, vanligtvis i 5.1 men ofta i 7.1. Detaljer och dynamiska räckvidd på skivan är mycket mer intensiv, vilket ger en bättre filmupplevelse. Ljudkvaliteten mellan standard Blu-ray och 4K BD är svårt att urskilja. 

 

4K Ultra HD Blu-ray, ger ett robust system som utför en enhetlig standard, oberoende av externa faktorer, oavsett om det är en snöstorm eller hur många som är online.

Sedan är det frågan om ägande. Många människor är stolta över att bygga en filmsamling. Särskilt om skivorna är specialutgåvor i steelbook, med bonusinnehåll och förlängd version. Det kräver tålamod och engagemang.

Jämför det med den kalla verkligheten av streaming. Du äger ingenting; du hyr från en tillfällig samling av utgåvor som försvinner när utbudet uppdateras eller när distributionsrättigheter upphör att gälla.

 

Blu-ray och dess kusiner - DVD och CD, kan verka som föråldrade (och opraktiska) media från stenåldern. Men när du faktiskt tittar på en film på en Blu-ray-skiva, tittarupplevelsen är så mycket bättre. Du kan inte riktigt förklara varför men filmen känns bara mer levande!

Du förstår, den bästa versionen av en film är på bluray. Punkt slut. Enligt ReviewGeek överträffar Blurayskivan streaming med 3-5 gånger. Streaming lovar 4K-kvalitet men den maximala kvaliteten är bara 25 megabit per sekund medan bluray spelas med 82-128 megabit per sekund. Föreställ dig skillnaden! De som är tekniskt kunniga kan genast se skillnaden i bildkvalitet medan de som inte är så tekniska kanske inte kan se skillnaden i bilden, men de kan fortfarande känna skillnaden. Allt är bara mer biokänsla. Så om du bryr dig om kvalitet och filmupplevelsen är det ingen tvekan om att du bör titta på filmer på bluray.

 

Skiva kan vara bättre för miljön

Plasten och förpackningen som kommer med tillverkning av en blurayskiva och blurayfodral gör att det verkar värre för miljön men streamingtjänsterna kan vara förorenande på andra sätt. Faktum är att streaming kan vara värre! Ja, fysiska medier använder material och allt som tillverkas och skrivs ut kan verka skadligt för miljön. BBC avslöjade emellertid att streaming kan vara mer skadligt för planeten.

Här är vad de hade att säga:

"Even though new formats are material-free, that doesn’t mean they don’t have an environmental impact. The electronic files we download are stored on active, cooled servers. The information is then retrieved and transmitted across the network to a router, which is transferred by wi-fi to our electronic devices. This happens every time we stream a track, which costs energy.

Once custom vinyl record is pressed or a CD is purchased, it can be played over and over again, the only carbon cost coming from running the record player. However, if we listen to our streamed music using a hi-fi sound system it’s estimated to use 107 kilowatt hours of electricity a year, costing about £15.00 to run. A CD player uses 34.7 kilowatt hours a year and costs £5 to run."

 

Du kommer att stödja filmmakarna

Filmskapare behöver mer pengar för att göra fler filmer. Om du vill stödja dem, köp deras filmer. De får mer pengar av det än de får från streaming, särskilt indiefilmskapare.

 

Bildkvaliteten på en 4K Blu-Ray är en av de bästa i branschen. Med helt nya tv-apparater som kan nå samma HD-höjder som skivorna själva, är skärpan i bilden och djupet i bilden tydliga att se på skärmen.

Medan vissa streamingtjänster erbjuder ett 4K-alternativ kanske många enheter inte klarar en så hög upplösning. Dessutom kan detta påverka bildens kvalitet ytterligare genom att förlita sig på någon form av Internetkälla; något Blu-Ray inte kräver.

 

Precis som bilden erbjuder 4K Blu-Ray skivor klart överlägset ljud. Skivorna är utformade för att spelas från BluRayspelare och HD-TV, som vanligtvis har utmärkta högtalare för att förbättra filmupplevelsen ytterligare.

Streaming kan spelas med en mängd olika enheter och utnyttjar sällan samma teknik som 4K Blu-Rays. Även om det kan vara fördelaktigt att strömma genom en TV istället för en bärbar dator eller mobil enhet, är ljudet inte jämförbart med en 4K Blurayskiva.

 

Det finns en fördel för 4K Blu-Ray-produkter som gör att de kan konkurrera med streamingtjänster. Många av dessa skivor levereras också med en digital nedladdningskod så att ägaren kan titta på filmen när som helst, var som helst, precis som onlineplattformar.

Detta är lysande eftersom det inte kräver en internetanslutning när den har laddats ner och kan vara en permanent digital film tillsammans med den fysiska kopian. Dessutom får användarna det bästa av två världar, att kunna titta på en film på språng och i hög kvalitet hemma.

 

en 4K UHD Blu-ray-skiva (oroa dig inte för UHD, den står bara för ultrahigh definition) rymmer i allmänhet antingen 66 eller 100 GB data. Vad det här innebär- åtminstone efter 2018 - är en video som spelas upp i 72 Mbit/s till 144 Mbit/s.

På streaming så använder vi Netflix som referens. Det är svårt att få exakt antal på videokvaliteten, men allt pekar mot en 4K-ström som spelas någonstans mellan 15,6 och 25 Mbit/s.

Anledningen till de mindre videorna? Främst för att minska bandbreddsanvändningen. Vilket är vettigt. Internethastigheter är inte obegränsade eller högs över hela världen.

 

Här är det bästa sättet att beskriva det: om du tittar på ett svartvitt drama eller en gammal sitcom kommer du förmodligen inte att märka mycket, om någon, skillnad mellan Netflix och en 4K Blu-ray.

Kontrasten kommer när du tittar på ett äkta filmer. Om det finns action, rörliga delar, djup svärta eller massor av rörelse, är det extra detaljerna som verkligen märks. Inception är ett bra exempel på vilken typ av film som verkligen är snygg på 4K Blu-ray.

Det finns ett område som streaming helt enkelt inte kan konkurrera med en 4K Blu-ray-spelare - och det är ljudet. Skivorna har okomprimerat ljud och om du har en hyffsad hemmabio är kvalitetssprånget 

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen