Test: Fem vassa 4k-tv på 55 tum – som inte kostar skjortan

En riktigt bra 4K-tv kostar inte en förmögenhet längre. Speciellt om vi håller oss till 55-tums-storlek eller mindre. Här är fem modeller med högklassig bild för max 15 000 kronor, men som erbjuder varierande andra kvaliteter.

Det var inte länge sedan 4k-oled var extrem lyx, och vi minns fortfarande när M3 testade Sveriges första 4k-tv, en jättemodell från LG. Men idag är 4k och även OLED vardagsmat, och du behöver inte skuldsätta dig upp över öronen för att få en riktigt bra bildupplevelse. Här har M3 tittat på vad du kan få för under 15 000 kronor.

I den här prisklassen är det numera vanligt med OLED-tv, men det är ingen garanti, och inte heller något som automatiskt innebär att bilden är överlägsen. Led-tekniken blir också den ständigt bättre och bättre, med sådant som lokal kontroll av bakbelysning, extra ljusstyrka och kvantpunktsteknik som ger extra färgdynamik och en riktigt högklassig bildupplevelse.

Storleken har betydelse

En uppenbar sak när du väljer tv är att fundera på hur stor modell du behöver. Det är avgörande för vad du behöver betala för den. En 65- eller 75-tums-tv är betydligt dyrare än en 55-tummare, även om bildkvalitet och funktioner är precis desamma. Detta är extra påtagligt för tv byggd på OLED-teknik, där en större modell kan bli rejält dyr.

Därför har de här valt att titta på 55-tumsmodeller. Då kan du få både bra bildpaneler, antingen OLED eller bakbelyst matris-led, bra HDR-funktion och avancerade bildprocessorer som gör sådant som uppskalning, hantering av rörelseoskärpa och andra saker som ofta kan utmana bildkvaliteten på en enklare och billigare tv. Och vi kan fortfarande hålla nere prislappen under 15 000 kronor.

Samtliga modeller i testet levererar riktigt bra bildkvalitet, men med små skillnader som kan vara avgörande beroende på hur du vill använda din tv. Vissa är bättre på att uppskala lågupplöst video, vissa på att ge intensiv HDR-effekt.

Vissa ger snygg och livfull men inte perfekt bild direkt från start, medan andra kan uppnå en neutral och verklighetstrogen ton, fast det kräver kunskap och detaljinställning. En modell levererar klart lägsta så kallade input-lagg, det vill säga fördröjning mellan att bilden kommer in och tills den visas på skärmen.

Stora skillnader utöver bilden

De främsta skillnaderna mellan modellerna hittar vi i respektive smart-tv-system och i ljudkvaliteten. Det är två saker som olika användare lägger olika mycket vikt på. Om du bara pluggar in tv-boxen, spelkonsolen och en Chromecast och sedan bara väljer bildkälla är tv:ns smart-system ganska irrelevant.

Läs mer:

https://m3.idg.se/2.1022/1.589733/stort-test-av-smart-tv---har-ar-de-senaste-modellerna

 

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen