Betydelsen av 4K och HDR

 

 

4K betyder att det är ungefär 4 000 pixlar på bredden. Inte mer än så. Och alla nya TV-apparater, förutom allra enklaste budgetklassen, har en panel med 3 840×2 160 pixlar eftersom det är så tillverkningen ser ut. Det är enkelt att skapa fler pixlar i TV-panelerna. Att däremot konstruera en bra TV, särskilt en riktigt bra sådan, är däremot mycket svårare. Och dyrt.

Det finns många fler faktorer än enbart mängden pixlar i vad som gör bilden bättre eller sämre, och de viktigaste punkterna för hur du upplever bra bild är som följer:

1. Hög dynamik. Att bilden har ett högt kontrastförhållande, där svart upplevs svart och vitt som ljust. Det är vad som ger bilden ”punch” med livlighet och struktur och även upplevelse av detaljer.

2. Färgomfång. Att färger är tydliga och starka.

3. Trovärdiga färger. Det räcker inte med alla färger är starka, de måste vara rimliga. Ansikten ska se ut som ansikten gör och vi vet att gräsmattan är grön men inte självlysande.

4. Upplösningen. Hur mycket information som faktiskt finns i bilden

 

Dynamiskt omfång – viktigaste egenskapen

De två första och viktigaste punkterna för hur vi upplever bild är alltså det som HDR, High Dynamic Range handlar om. Att bilden är skapad för ett dynamiskt omfång som matchar det mänskliga ögat och hur vi ser färger och nyanser. Dit hör också färger som också är starka när de ska vara starka, likt eld och färger i naturen. HDR10-formatet bygger på forskning kring just detta och är då ett kliv framåt baserat hur tekniken utvecklats de senaste åren.

Vanlig traditionell bild är då som numera kallas för SDR eller Standard Dynamic Range och är i grund och botten baserat på vad som var möjligt med en färg-TV på 60-talet. Den standard som används för HDTV bygger den dynamik och det färgomfång som TV:n på 60-talet klarade av.

 

Innehållet måste skapas för HDR

Perfekt! Då kör vi in alla bild i HDR-läge och det matchar ögats egenskaper bättre, eller hur? Nej, tyvärr. Det är inte så enkelt. Tar vi befintlig SDR-bild (i princip allt som filmats så länge det funnits film och video) och pressar ut det i HDR-omfånget blir det bara pannkaka av skrikiga färger och märkliga nyanser. För att HDR ska fungera som HDR med hög dynamik måste filmen skapas och mastras för HDR.

Det finns idag fler olika HDR-format där HDR10 är allra vanligast. Alldeles för många format egentligen, men vi nämner de som har betydelse idag i rutan bredvid. En film eller TV-serie spelas vanligtvis in och mastras i högre kvalitet än vad som sedan kommer på Blu-ray eller Netflix. HDR gör det också möjligt att visa filmer på TV:n mer på det sätt som motsvarar digital biograf-standard, DCI.

 

HDR, eller högdynamiskt område, är den aktuella "måste-ha" TV-funktionen. TV-apparater som stöder det kan vanligtvis erbjuda ljusare höjdpunkter och ett bredare utbud av färgdetaljer för en mer övergripande bild.

HDR-kompatibla TV-apparater är nu mycket vanliga. Nästan alla medelstora och avancerade TV-apparater har HDR. Samtidigt blir HDR-TV-program och filmer vanligare, både på streamingtjänster som Netflix och Ultra HD Blu-ray-skiva.

Är den här nya tekniken värt hypen? Ja.

HDR kräver både en TV som stöder den och speciellt HDR-innehåll.

HDR-bilder kan uppnå ljusare höjdpunkter med mer kontrast.

Många HDR-TV-apparater har också ett brett färgområde, vilket resulterar i djupare, rikare färger med innehåll som stöder det.

HDR på en budget HDR-TV och HDR på en dyr HDR-TV kan se väldigt annorlunda ut. På vissa budget-TV-apparater kan HDR till och med se sämre ut än icke-HDR.

Nästan allt HDR-innehåll idag finns också i 4K-upplösning.

Det finns många HDR-format, inklusive "generisk" HDR (aka HDR10), Dolby Vision, HDR10 + och mer.

Vad är HDR?

De två viktigaste faktorerna för hur en TV ser ut är kontrastförhållandet, eller hur ljust och mörkt TV: n kan få, och färgnoggrannhet, vilket är i princip hur nära färgerna på skärmen liknar verkliga livet (eller vilken palett regissören tänker). Det här är inte bara min åsikt, utan också nästan alla andra TV-granskare, människor som har deltagit i multi-TV-ansikten i butiker och för webbplatser / tidskrifter och branschexperter som Imaging Science Foundation.

Om du sätter två TV-apparater sida vid sida, en med bättre kontrastförhållande och mer exakt färg och den andra med bara en högre upplösning (fler pixlar, den med större kontrastförhållande väljs av nästan alla tittare. Det ser ut mer naturligt, "pop" mer och verkar mer "riktigt" trots att de har lägre upplösning.

HDR utökar utbudet av både kontrast och färg betydligt. Ljusa delar av bilden kan bli mycket ljusare, så bilden verkar ha mer "djup". Färgerna utvidgas för att visa mer ljusblå, gröna, röda och allt däremellan.

Wide colour gamut (WCG) är med på resan med HDR, och det ger ännu fler färger till bordet. Färger som hittills var omöjliga att reproducera på någon TV. Röda från en brandbil, en djupviolett av en aubergine, till och med det gröna av många gatuskyltar. Du kanske aldrig har lagt märke till tidigare att det inte var exakt hur de såg ut i verkligheten, men det kommer du säkert nu. WCG kommer med dessa färger och miljoner till dina ögonbollar.

Hur fungerar det?

Det finns två delar av HDR-systemet: TV:n och källan.

Den första delen, TV:n, är faktiskt den enklaste delen. För att vara HDR-kompatibel bör TV:n kunna producera mer ljus än en vanlig TV i vissa delar av bilden. Detta är i grund och botten precis som lokal dimning, men i ännu större utsträckning.

Bundet i HDR är bred färgskala eller WCG. I flera år har TV-apparater kunnat ha ett större utbud av färger än vad som är möjligt i Blu-ray eller streaming. Problemet är att du inte vill att TV: n bara ska skapa de här färgerna. Det är bäst att överlåta till regissören att bestämma hur de vill att färgerna i sin film eller TV-show ska se ut, inte en TV vars färgutvidgningsprocess kan ha utformats på några dagar 6000 mil från Hollywood. Mer om detta på ett ögonblick.

Naturligtvis kostar det pengar att göra TV-apparater ljusare och färgstarkare, och vissa HDR-TV-apparater ger bättre bildkvalitet än andra. Bara för att en TV är HDR-kompatibel betyder det inte nödvändigtvis att den kommer att överträffa TV-apparater som inte är HDR. Det enda HDR-etiketten verkligen betyder är att TV: n kommer att kunna visa HDR-filmer och TV-program. Det har ingenting att göra med hur bra det kan visa dessa bilder.

Innehållet är den svåra delen. För att verkligen se bra ut behöver en HDR-TV HDR-innehåll. Lyckligtvis växer mängden HDR-innehåll snabbt.

Om din TV är inställd på film- eller filmläget är det ungefär vad du får hemma. Om du är i livligt eller dynamiskt läge överdriver TV:n färgerna efter eget tycke. Det skapar något som inte finns där, för vid filminspelningen var regissören och hennes team tvungna att ta ut allt. Är "Vivid" -versionen nära det de såg eller vad som fanns i teatern? Tvivelaktigt, och det finns inget sätt att veta eftersom det är din TV:s skapelse.

 

HDR-video (High Dynamic Range) är en av de största punkterna i 4K TV-funktionen. Det kan driva videoinnehåll förbi de (nu obefintliga) begränsningarna som sändnings- och andra mediestandarder har följt i årtionden. Det är imponerande att se på TV-apparater som klarar det, men det är också en ganska förvirrande teknisk funktion med flera variationer med skillnader som inte är särskilt väletablerade. Det är därför vi är här för att förklara dem för dig.

Dynamiskt omfång på TV-apparater

TV-kontrast är skillnaden mellan hur mörkt och ljust det kan bli. Dynamiskt omfång beskriver extremiteterna i den skillnaden och hur mycket detaljer som kan visas däremellan. I huvudsak är dynamiskt omfång skärmkontrast och HDR representerar en bredare kontrast. Att bara utöka intervallet mellan ljus och mörk är dock inte tillräckligt för att förbättra bildens detalj. Huruvida en panel kan nå 200 cd / m ^ 2 (relativt svag) eller 2000 cd / m ^ 2 (otroligt ljus), och om dess svarta nivåer är 0,1 cd / m ^ 2 (tvättade, nästan grå) eller 0,005 cd / m ^ 2 (otroligt mörkt), det kan i slutändan bara visa så mycket information baserat på signalen den tar emot.

Många populära videoformat, inklusive TV-sändningar och Blu-ray-skivor, är begränsade av standarder byggda kring de fysiska gränserna som presenteras av äldre tekniker. Svart är inställt på endast så svart, för som Christopher Guest vältaligt skrev, "det kunde inte bli mer svart." På samma sätt kan vitt bara bli så ljust inom skärmteknikens begränsningar. Nu, med organisk LED (OLED) och lokal dimning av LED-bakgrundsbelysningssystem på nyare LCD-paneler, ökar det intervallet. De kan nå ytterligare ytterligheter, men videoformat kan inte dra nytta av det. Endast så mycket information presenteras i signalen, och en TV som kan nå utöver dessa gränser måste fortfarande sträcka sig och arbeta med den information som finns.

Vad är HDR?

 

Det är där HDR-video kommer in. Det tar bort begränsningarna från äldre videosignaler och ger information om ljusstyrka och färg inom ett mycket bredare intervall. HDR-kompatibla skärmar kan läsa den informationen och visa en bild byggd från en större färg och ljusstyrka. Förutom det bredare utbudet innehåller HDR-video helt enkelt mer data för att beskriva fler steg mellan ytterligheterna. Detta innebär att mycket ljusa objekt och mycket mörka objekt på samma skärm kan visas mycket ljusa och mycket mörka om skärmen stöder det, med alla nödvändiga steg däremellan som beskrivs i signalen och inte syntetiseras av bildprocessorn.

För att uttrycka det enklare kan HDR-innehåll på HDR-kompatibla TV-apparater bli ljusare, mörkare och visa fler gråtoner däremellan (förutsatt att TV-apparaterna har paneler som kan bli tillräckligt ljusa och mörka för att göra signalen rättvis; vissa budget-TV-apparater accepterar HDR-signaler men visar inte mycket av en förbättring jämfört med icke-HDR-signaler). På samma sätt kan de producera djupare och mer levande röda, gröna och blåa färger och visa fler nyanser däremellan. Djupa skuggor är inte bara svarta tomrum; fler detaljer kan ses i mörkret, medan bilden förblir väldigt mörk. Ljusa bilder är inte bara soliga, levande bilder; fina detaljer på de ljusaste ytorna förblir tydliga. Levande objekt är inte bara mättade; fler nyanser av färger kan ses.

Detta kräver mycket mer data, och som ultrahögupplöst video kan Blu-strålar inte hantera det. Lyckligtvis har vi nu Ultra HD Blu-ray, en skivtyp (som skiljer sig från Blu-ray, trots namnet) som kan innehålla mer data och är byggd för att innehålla 4K-video, HDR-video och till och med objektbaserat surroundljud som Dolby Atmos. Var bara medveten om att du inte kan spela dem på vanliga Blu-ray-spelare; du behöver dedikerade Ultra HD Blu-ray-spelare eller en Xbox One S eller Xbox One X för att spela dem.

Online-streaming erbjuder också HDR-innehåll, men du behöver en pålitlig snabb anslutning för att få det. Lyckligtvis, om din bandbredd är tillräckligt hög för att få 4K-video, kan den få HDR; Amazon Video och Netflix rekommenderade anslutningshastigheter för 4K-innehåll är 15Mbps respektive 25Mbps, oavsett om innehållet finns i HDR eller inte.

 

HDR står för högt dynamiskt omfång. Förkortningen kommer att vara bekant eftersom det är en term som också används i fotografering, med HDR på vissa kameror och många smartphones: det är till exempel en funktion på iPhone.

Det är samma sak, för på tv, precis som i fotografi, är målet att återskapa en bild som är närmare den som syns av det mänskliga ögat, eller att bättre återskapa den ursprungliga berättarens vision. Det betyder ofta att man balanserar ut ljusa och mörka områden eller färgomfånget och inte tappar till exempel skuggdetaljer på grund av en ljus himmel.

När det gäller TV-apparater hanteras detta inom ett par områden. Den första är kontrast, som specifikt handlar om förhållandet mellan ljus och mörk, och färg, med HDR som erbjuder ett bredare utbud av färger, särskilt i utmanande situationer som solnedgångar.

Resultaten som levereras av HDR borde innebära mer överdådiga färger, vilket ger mer realism och djup och lagt till "pop". HDR syftar till att vara en visuell behandling, vilket det väldigt mycket är. HDR bevarar gradering från mörkt till ljus på ett sätt som SDR (standard dynamiskt omfång) inte kan. Det resulterar i trohet i mörkret, liksom den mycket ljusa ljuspunkten, med båda gjorda med massor av detaljer och färg.

Den "ursprungliga berättar" -aspekten är också viktig, eftersom HDR mycket uppmärksammas för att ge regissörens vision till din TV, precis som Hi-Res-musik hävdar att han ger artisten till dina öron. När det gäller HDR kan detta sträcka sig utöver det realistiska till mer radikalt utformade bilder. I tidigare standarder, inklusive de som användes på Blu-ray, var det bara inte möjligt att uppnå samma resultat.

Vad är färgomfång?

Det är här HDR blir lite mer förvirrande. Brett färgområde är en annan funktion som avancerade TV-apparater har, och det är ännu mindre definierat än HDR. Den är också ansluten till HDR, men inte direkt. HDR handlar om hur mycket ljus en TV får veta, eller luminans. Färgintervallet och värdet, definierat separat från ljus, kallas kromaticitet. De är två separata värden som interagerar med varandra på flera sätt, men som fortfarande är distinkta.

 

Tekniskt sett tar HDR specifikt endast upp luminans, för det är vad dynamiskt område är: skillnaden mellan ljus och mörkt på en skärm. Färg är ett helt separat värde baserat på absoluta röda, gröna och blå nivåer oavsett formatet på videon. Men de är knutna ihop av hur vi uppfattar ljus, och ett större ljusområde innebär att vi uppfattar ett större färgomfång. På grund av detta kan HDR-kompatibla TV-apparater ofta visa vad som kallas "brett färgomfång" eller ett färgomfång utanför de standardfärgvärden som används i sändnings-TV (kallas Rec.709).

Detta betyder inte att HDR garanterar ett bredare utbud av färger, eller att de kommer att vara konsekventa. Därför testar vi varje TV för både kontrast och färg. De flesta TV-apparater idag kan slå Rec.709-värden, men det lämnar mycket färg som ögat kan se men som dessa TV-apparater inte kan visa. DCI-P3 är ett standardfärgutrymme för digital film, och det är mycket bredare. Rec.2020 är det perfekta färgutrymmet för 4K-TV-apparater, och det är ännu bredare (och vi har ännu inte sett någon konsument-TV som kan nå dessa nivåer). Och här är kickern: Rec.2020 gäller både SDR och HDR, eftersom HDR inte direkt adresserar färgnivåer.

Ovanstående diagram visar det färgomfång som det mänskliga ögat kan upptäcka som en båge och de tre färgutrymmen som vi nämnde som trianglar. Som du kan se expanderar var och en ganska betydligt jämfört med den tidigare.

Allt detta kan tyckas vara förvirrande, men det går ner på detta: HDR garanterar inte att du får mer färg. Många HDR-TV-apparater har stora färgomfång, men inte alla. Våra TV-recensioner berättar om en TV är HDR-kompatibel och hur dess hela färgutbud ser ut.

Typer av HDR

HDR är inte riktigt universell, är för närvarande uppdelad i två stora format, med några andra som får fart.

Dolby Vision

Dolby Vision är Dolbys eget HDR-format. Medan Dolby kräver certifiering för media och skärmar för att säga att de är Dolby Vision-kompatibla, är det inte riktigt lika specifikt och absolut som HDR10. Dolby Vision-innehåll använder dynamiska metadata. Statisk metadata bibehåller specifika nivåer av ljusstyrka över allt innehåll du tittar på. Dynamiska metadata justerar dessa nivåer baserat på varje scen eller till och med varje bild, och bevarar mer detaljer mellan scener som är mycket ljusa eller mycket mörka. Genom att justera de maximala och minimala nivåerna av ljus som en TV uppmanas att lägga ut i farten, kan samma mängd data som skulle tilldelas över hela ljusområdet som en hel film eller show använder ställas in på ett mycket mer specifikt, riktad spännvidd. Mörkare scener kan bevara mer detaljer i skuggor och ljusare scener kan hålla mer detaljer i höjdpunkter, eftersom de inte säger till TV: n att vara redo att visa motsatta ytterligheter som inte ens dyker upp förrän nästa scen.

Dolby Vision använder också metadata som är anpassade till funktionerna i din specifika skärm, istället för att hantera absoluta värden baserat på hur videon behärskades. Detta innebär att Dolby Vision-video berättar för din TV vilka ljus- och färgnivåer du ska använda, baserat på värden som ställts in mellan TV-tillverkaren och Dolby som tänker på funktionerna för din specifika TV. Det kan möjligen låta TV-apparater visa mer detaljer än HDR10, men det beror i slutändan på hur innehållet behärskades och vad din TV kan hantera när det gäller ljus och färg. Den masteringaspekten är viktig eftersom Dolby Vision är en licensierad standard och inte en öppen som HDR10. Om Dolby Vision är tillgängligt i slutvideon betyder det förmodligen att Dolby-arbetsflöden användes hela vägen.

HDR10

HDR10 är standarden som drivs av UHD Alliance. Det är en teknisk standard med specifika, definierade intervall och specifikationer som måste uppfyllas för att innehåll och skärmar ska kunna användas. HDR10 använder statiska metadata som är konsekventa på alla skärmar. Detta innebär att HDR10-video ställer in ljus- och färgnivåer i absoluta värden, oavsett vilken skärm den visas på. Det är en öppen standard, så varje innehållsproducent eller distributör kan använda den fritt.

HDR10 +

HDR10 + är en standard utvecklad av Samsung. Den bygger på HDR10 genom att lägga till dynamiska metadata, som Dolby Vision. Den använder inte individualiserade metadata för varje skärm, men ändrar ändå det ljusintervall som den ber TV: n att visa för varje scen eller bildruta. Det kan potentiellt lägga till mer detaljer i din bild över vad HDR10 visar, och som HDR10 är det en öppen standard som inte kräver licensiering med ett mycket specifikt produktionsarbetsflöde.

Hybrid Log-Gamma (HLG)

Hybrid Log-Gamma (HLG) är inte lika vanligt som HDR10 eller Dolby Vision, och det finns väldigt lite innehåll för det ännu utanför vissa BBC- och DirecTV-sändningar, men det kan göra HDR mycket mer allmänt tillgängligt. Det beror på att det utvecklades av BBC och Japans NHK för att tillhandahålla ett videoformat som programföretag kunde använda för att skicka HDR (och SDR; HLG är bakåtkompatibel). Det är tekniskt mycket mer universellt eftersom det inte använder metadata alls; istället använder den en kombination av gammakurvan som TV-apparater använder för att beräkna ljusstyrka för SDR-innehåll och en logaritmisk kurva för att beräkna de mycket högre ljusstyrkenivåer som HDR-kompatibla TV-apparater kan producera (därav namnet Hybrid Log-Gamma).

HLG kan arbeta med SDR- och HDR-TV-apparater eftersom de inte använder metadata alls, medan de fortfarande har ett mycket bredare utbud av ljusdata. Det enda problemet med det är adoption. Den är utvecklad för programföretag och vi ser fortfarande inte många programföretag som visar 4K-video över luftvågor, kabel- eller satellittjänster alls. HLG har fortfarande långt att gå när det gäller innehåll.

Var och en kan erbjuda betydande förbättringar över standard dynamiskt omfång, men de har sina egna fördelar och nackdelar. När det gäller adoption är HDR10 och Dolby Vision de enda viktiga standarderna som har gott om innehåll och kompatibla TV-apparater tillgängliga. Dolby Vision erbjuder potentiellt en bättre bild, men det är också mindre vanligt än HDR10 eftersom det är en licensierad, arbetsflödesbaserad standard och inte en öppen. HDR10 + är öppen, men vi måste se fler företag än Samsung faktiskt börjar använda det, och för att mer innehåll ska vara tillgängligt. HLG kan bli den mest universella standarden på grund av dess metadatalösa natur, men igen måste vi faktiskt hitta några saker att titta på i det först.

Är HDR värt det?

4K är nu den effektiva standarden för TV-apparater, och HDR är en av de viktigaste funktionerna att tänka på när man köper en ny. Det är fortfarande inte riktigt universellt, men både HDR10 och Dolby Vision har båda visat sig erbjuda några övertygande förbättringar i kontrast och färg jämfört med standarddefinition, och det finns gott om innehåll att titta på med båda. Om du vill göra hoppet till 4K och du har budgeten för det är HDR en måste-funktion.

 

HDR TV: Vad det är och varför din nästa TV ska ha det

Behöver du mer kontrast i ditt liv? Här är allt du behöver veta om HDR TV

Om du handlar efter en ny TV har du förmodligen märkt att tillverkare har slutat prata 4K-TV-apparater som den heta nya saken. Idag handlar det om HDR - högdynamiskt intervall. Är det bara en annan smart marknadsföringsterm som får dig att känna att din TV är föråldrad? Med ett ord: Nej. Medan en 4K-TV med standardutgåva är utrustad med fler pixlar än sin HDTV-motsvarighet, kan en HDR-TV göra mer med dessa pixlar. Men vad är HDR TV exakt?

En HDR-TV är en TV (vanligtvis med 4K-upplösning, men inte alltid) med inbyggt stöd för ett eller flera HDR-format. Dessa format krävs för att din HDT-TV ska se bäst ut och vi kommer att gräva i dem och deras skillnader nedan, men för tillfället är det därför HDR spelar roll: Det ger en mycket ljusare bild med högre kontrast mellan ljus och mörker områden på skärmen, samtidigt som man utnyttjar fler färger, för att skapa en mycket mer realistisk bild. Kort sagt ser HDR mycket bättre ut.

Inte imponerad? Kolla in en HDR-TV (som visar HDR-innehåll) sida vid sida med en icke-HDR 4K-TV hos din lokala återförsäljare och vi garanterar att du kommer att göra det. Skillnaden kan vara som natt och dag.

Vad behöver du för HDR TV?

Innan vi går vidare, låt oss sätta scenen. För att uppleva HDR på en TV behöver du minst två saker: En TV som stöder ett eller flera HDR-format och det faktiska innehållet som produceras med ett (eller flera) av dessa HDR-format. En tredje, valfri del, är en uppspelningsenhet som en Ultra HD Blu-ray-spelare eller mediestreamer som är HDR-kompatibel.

Vi säger valfritt eftersom de flesta HDR-TV-apparater också är smarta TV-apparater, vilket innebär att de redan har appar för tjänster som Netflix och Amazon Prime Video. Om du har en HDR-TV och den TV: n kan strömma HDR-innehåll från din favoritstreamingtjänst, är det allt du verkligen behöver.

Är alla HDR-TV-apparater lika?

Nej, inte långt ifrån. Du hittar HDR-TV till massor av olika priser och storlekar, och bildkvaliteten kan variera dramatiskt. En underbar 4K HDR-ström av Star Wars: The Empire Strikes Back från Disney + kommer helt enkelt inte att se lika bra ut på en $ 500 55-tums 4K HDR LED-TV som den kommer att se på en 55-tums 4K HDR OLED-TV eller QLED-TV. Tänk på det som bensin med hög oktan: Du kan sätta samma bränsle i en Hyundai eller en Ferrari, men vad Hyundai gör med det bränslet är inget som Ferrari kan göra med det. En högkvalitativ HDR-TV gör att HDR-innehåll ser bäst ut.

Så vad är egentligen så speciellt med HDR?

HDR-innehåll (när det visas på en högkvalitativ HDR-TV) ser bättre ut än SDR-innehåll (standard dynamiskt område) eftersom det är ljusare och mer färgstarkt. Du förstår det inte förrän du ser det bredvid HDR, men SDR-innehåll - det som vi har tittat på i årtionden på TV, DVD, Blu-ray eller via streamingtjänster - är inte så livligt. HDR förstärker alla element som vi kan se så att de blir mer verklighetstrogna eller åtminstone mer som den typ av bilder du har sett i en biograf.

När du har tittat på HDR-innehåll kan det kännas tråkigt och livlöst att gå tillbaka till SDR.

Bättre ljusstyrka, bättre kontrast

HDR ökar kontrasten för en viss bild på skärmen genom att öka ljusstyrkan. Kontrast är skillnaden mellan de ljusaste vita och mörkaste svarta en TV kan visa. Det mäts vanligtvis som ett förhållande, t.ex. 1: 2.000.000, vilket i detta fall skulle innebära att TV: n kan visa ett ljust område som är 2.000.000 gånger ljusare än det motsvarande mörkaste området.

 

Vad är HDR? Varför HDR kommer att förbättra din filmvisning

TV-industrin står aldrig stilla, med ny teknik dyker upp varje år för att förbättra TV: n och övertyga dig om att det är dags att uppgradera.

Under de senaste åren har vi sett övergången från CRT till tunna TV-apparater, vi har sett uppgången och nedgången av plasma, vi har sett uppstigningen av HD, Full HD och Ultra HD, vi har sett dalliance med 3D och debatten kring böjd eller platt. Med i detta lopp är HDR, den senaste tekniken som är bland de akronymbelastade funktionerna på nya TV-apparater - och det är en teknik som växer.

HDR slog till stora tider 2017 och slängde upp en rad HDR-format, massor av HDR-enheter och fler HDR-val att göra. Det har fortsatt under de senaste åren, med HDR blivit mer tillgängligt över ett komplett utbud av enheter och tjänster.

Vad är HDR-tekniska specifikationer?

HDR använder panelteknik för att ge detta bredare färgintervall och kontrast, och det handlar mycket om ljusstyrka och belysning. För att se HDR-innehåll måste du ha en skärm som är kompatibel med HDR, det är så enkelt som det - och för många kommer det att vara en TV.

HDR-kompatibla apparater är suped-up-tv. Många HDR-apparater har ett bakgrundsbelysningssystem som kan mata ut cirka 1000 nits högsta ljusstyrka eller högre, medan vanliga HDTV-apparater vanligtvis bara matar ut 100 nits, vilket är den nivå som Blu-ray och standard-TV-innehåll anges till.

Nits hänvisar till ljusstyrkan, även om den inte används enhetligt när du tittar på HDR-innehåll - detta hänvisar bara till ljusstyrkan på vissa platser, de höjdpunkterna i en scen. Med ett ökat ljusstyrkeområde och ett bredare färgskala kan HDR återskapa bilder som inte tidigare var möjliga.

Men det handlar inte om absolut ljusstyrka, det handlar om räckvidden, så även om du ser att vissa LCD-tillverkare pratar om 1000 nit ljusstyrka, kan andra, som OLED-tillverkare, erbjuda 800 nit. Eftersom båda erbjuder det stora utbudet mellan mörkt och ljus, har de båda den förmågan att bära HDR-etiketten.

När det gäller färgstandarder erbjuder HD-TV-apparater en 8-bitars videospecifikation som kallas Rec. 709 eller BT.709. HDR steg upp till 10- eller 12-bitars Rec. 2020, eller BT.2020, vilket representerar 60 gånger fler färgkombinationer med jämnare nyanser. Dessa siffror betyder egentligen ingenting i sig själva, de är bara den standard som definierats av ITU (International Telecommunications Union) men du kommer ofta att höra TV-tillverkare säga att de till exempel överensstämmer med BT.2020.

För att hjälpa till att komplicera saker introducerades HDR ursprungligen med Ultra HD (4K). HDR ingår i Ultra HD Blu-ray-specifikationen, och UHD Alliance har skapat en certifiering som heter Ultra HD Premium, som bekräftar att en enhet (t.ex. TV eller Blu-ray-spelare) uppfyller särskilda standarder för Ultra HD och HDR, även om under åren sedan lanseringen av Ultra HD Premium-märket är det svårt att se att det faktiskt driver TV-försäljningen, för inte alla använder det.

Men HDR är inte kopplat till upplösning, så det finns HDR-kompatibla TV-apparater som är full HD (1080p snarare än 2160p), precis som det finns telefoner och surfplattor med HDR-skärmar med ett stort antal upplösningar.

 

Saker stannar inte heller där. Bortsett från dessa ITU-specifikationer för enheter finns det ett antal standarder för HDR-innehåll som man talar om: HDR10 och Dolby Vision är de mer etablerade teknikerna och HLG och och Advanced HDR från Technicolor är nya tekniker, medan HDR10 + vill vända hela saken på huvudet. På senare tid har Vesa DisplayHDR framträtt som en standard som specifikt riktar sig till PC-skärmmarknaden.

Det låter allt förvirrande, men som "konsument" finns det bara några saker du verkligen behöver se upp för.

Vilken HDMI-kabel behöver jag för HDR?

När det gäller kablar finns det inget speciellt du behöver från din kabel. Om du tittar på Ultra HD Blu-ray rekommenderas en 18 Gbps eller höghastighets HDMI-kabel, men om du inte har riktigt gamla HDMI-kablar har du förmodligen redan täckt det. Det behöver inte vara en dyr kabel heller, en standardkabel fungerar bara bra.

Den enda riktiga HDMI-implikationen på HDR kommer från själva uttagen (och du har antingen dem eller inte har, du kan inte uppgradera hårdvaran på dina enheter) och det här är ett övervägande när det gäller HDR-genomströmning på AV-mottagare eller ljudfält.

Du behöver HDMI 2.0a för att HDR ska vara en del av signalen som gör det till din TV. Om du har en gammal soundbar eller mottagare som erbjuder 4K-genomgång med HDMI 1.4 kommer HDR-delen inte att göra det till din TV. Det kan vara så att du måste använda optisk eller ARC för att få tillbaka ljudet till din ljudenhet och gå direkt från källa till TV för allt du vill ha HDR på.

Om du har en Ultra HD Blu-ray-spelare kommer du troligen att den har två HDMI-anslutningar på baksidan så att du kan dirigera video till TV: n och ljuda ditt ljudsystem direkt för att komma runt detta. Naturligtvis är det viktigaste att din TV stöder HDR - och om den gör det bör den ha rätt HDMI-anslutning på baksidan för att stödja HDR-ingångar.

Vad är HDR10?

HDR10 kallas "generisk" HDR, vilket är en något nedsättande term, men HDR10 hänvisar verkligen till basspecifikationerna för HDR-innehåll.

HDR10 är en 10-bitars videoström, över 1 miljard färger, och om du har HDR-kompatibla enheter stöder den HDR10. Detta ingår i specifikationen definierad av Blu-ray Disc Association för de Ultra HD Blu-strålar som vi just har nämnt, och det är HDR10-stöd som ingår i Ultra HD Premium-certifiering vi har pratat om.

En av de saker som HDR10 gör är att berätta för skärmen att innehållet ses på hur ljusa saker ska vara. Målet är att föra den informationen från den ursprungliga studiomonitorn till ditt vardagsrum.

HDR10 är också den HDR-standard som Xbox One S och PS4 Pro erbjuder, och med en HDR-firmwareuppdatering för alla tidigare PS4-modeller.

Tekniskt använder den statiska metadata, det vill säga det berättar bara att dessa värden visas en gång och då gäller det för hela filmen.

Vad är Dolby Vision?

Saker kan aldrig vara enkla, speciellt inte i hemmabio, så det finns en alternativ HDR-standard och den heter Dolby Vision.

En av de saker som gör Dolby Vision annorlunda är att den är utformad som en end-to-end HDR-process. Så från fångst till bearbetning och till produktion är Dolby Vision utformad för att bevara information som ursprungligen fångats och vidarebefordra den. Det gör det med metadata som sedan läses av Dolby Vision-avkodaren i TV: n du tittar på. Målet är att ge dig en HDR-upplevelse som är närmare originalet genom att tillhandahålla mer information - det är dynamiska metadata.

Det berättar för displayenheten hur ljus den ska vara, men i stället för att ge ett värde som HDR10 gör, kan den göra det för varje bildruta.

Stöd för Dolby Vision har tillkännagivits av många studior - Universal, Sony Pictures, Warner Bros och Lionsgate till exempel - liksom streamingtjänster - som Vudu, Amazon Video och Netflix - och det syftar också till att komma till spel och mobilapplikationer. Du kan också köpa Dolby Vision-kodade Ultra HD Blu-ray-skivor.

Den kan leverera 12-bitars färgdjup (68 miljarder färger) och stöder bakgrundsbelysningssystem fyra gånger mer kraftfulla än vanliga HDR-TV-apparater, så Dolby Vision har utformats som framtidssäkert och överträffar nuvarande specifikationer för "generisk" HDR10, även om det finns inget du kan köpa för närvarande som uppfyller den potentialen.

Men en Dolby Vision-avkodare stöder inte bara Dolby Vision HDR-innehåll, den kommer också att hantera HDR10, så om du har en Dolby Vision-kompatibel enhet och du inte tittar på Dolby Vision HDR-innehåll borde det inte vara något problem. Men om du inte har Dolby Vision-avkodaren kan du inte dra nytta av Dolbys system.

Det gäller även andra enheter som Chromecast Ultra eller Apple TV 4K: dessa enheter stöder Dolby Vision, men din TV måste också stödja den. Detsamma gäller Ultra HD Blu-ray-spelare - om din TV inte stöder Dolby Vision ser du istället HDR10.

 

Ursprungligen sa Dolby att du behövde ha en maskinvaruavkodare i din TV, men saker har mjuknat något, med Sony som bekräftar uppdateringar för att stödja Dolby Vision på TV-apparater som tidigare inte gjorde det, vilket möjliggjorde DV-stöd som en mjukvarulösning snarare än hårdvara. Under 2019 såg vi fler tillverkare flytta för att stödja Dolby Vision i billigare TV-apparater - det är inte längre ett format som är begränsat till flaggskepps-TV-apparater eller dyra OLED-modeller.

Vad är HDR10 +?

Samsung tillkännagav också en öppen standard för HDR som heter HDR10 + och har använt den på sina TV-apparater sedan 2018.

Det är mycket relaterat till HDR10 som vi har pratat om ovan, men det gör ett steg för att bekämpa den dynamiska metadata som finns tillgänglig från Dolby Vision.

Vad HDR10 + gör är att använda dynamiska metadata (i grund och botten mer information) för att berätta för skärmen hur ljus den ska vara. Detta är något som alla HDR-standarder gör, men som vi redan har diskuterat har HDR10 statisk information, medan Dolby Vision kan ställa in ljusstyrkan för varje ram, vilket gör den mer exakt. Nu kommer HDR10 + att kunna leverera metadata ram för ram om det behövs, eller scen för scen efter behov av innehållet, så ljusstyrkan förblir korrekt hela tiden.

Här är affärsvinkeln: Dolby Vision är ett eget format som innebär att man betalar en licensavgift, så införandet av HDR10 + som en öppen standard är sannolikt ett steg för att införa ett jämförbart format som inte behöver den licensen. Ofta betyder det att det antas populärt eftersom det är gratis att använda.

Amazon Video samarbetade för tillkännagivandet av HDR10 + och innehåll började visas i december 2017 och systemet har generellt sett ökat, med 2019 lanseras ett antal TV-apparater som stöder både HDR10 + och Dolby Vision.

Slutligen syftar HDR10 + verkligen till att förbättra prestanda för billigare TV-apparater. Vi har sett HDR10 + -demos på medelstora HDR-apparater som inte har toppljusstyrkan hos flaggskeppsmodellerna och skillnaden mellan HDR10 och HDR10 + är anmärkningsvärd.

Vad är HLG?

HLG står för hybrid log gamma, som är ett system för HDR utvecklat av BBC och NHK. Målet med HLG är att återskapa den HDR-standarden för sändning, snarare än streaming eller via optisk skiva som är fallet med HDR10 och Dolby Vision. Eftersom sändningen är mindre konsekvent än de andra leveranssystemen, är målet med HLG att skapa ett HDR-system som inte är beroende av metadata.

I slutändan kan HLG reproducera HDR-effekten utan att behöva specialutrustning för att ta emot den eller bearbeta den, vilket skulle möjliggöra en hel del bakåtkompatibilitet, samt vara kostnadseffektivt för TV-produktionsföretag, eftersom de inte behöver uppgradera alla sina Utrustning.

Vad är Vesa DisplayHDR?

Genom att gå från TV-tittande meddelade Vesa i slutet av 2017 att det införde en annan standard för HDR. Motiveringen var att, som Vesa såg det, det inte fanns någon enhetlig standard för att certifiera enheter inom PC-industrin. Med många bildskärmar som stöder HDR-stöd, är detta utformat som ett transparent tillvägagångssätt för att skapa en jämförbar standard mellan bildskärmar från olika tillverkare. Detta gäller både externa bildskärmar och inbyggda, dvs. bärbara datorer.

Det finns tre nivåer i Vesa DisplayHDR-standarden:

DisplayHDR 400 - ingångsnivå, 8-bitars, global avbländning, 400 cd / m2 ljusstyrka, färgförstärkning över SDR

DisplayHDR 600 - entusiastnivå, 10-bitars, lokal dimning, 600 cd / m2 ljusstyrka, färgförstärkning över DisplayHDR 400

DisplayHDR 1000 - professionell nivå, 10-bitars, lokal dimning med 2x kontrastökning över DisplayHDR 600, 1000 cd / m2 ljusstyrka

Många tillverkare har anmält sig och vi har redan sett att den första certifierade skärmen tillkännagavs om standarden: Samsung CHG90 QLED-spelmonitorn har uppnått DisplayHDR 600-standarden.

Vilka TV-apparater stöder HDR?

Du behöver en HDR-kompatibel TV för att se HDR-innehåll och praktiskt taget alla TV-tillverkare du kan tänka dig har nu HDR-kompatibla TV-apparater.

De flesta Ultra HD (4K) -tv-apparater som lanseras sedan 2016 stöder HDR i någon form och HDR stöds på både LCD- och OLED-tv, som vi har diskuterat.

Det är viktigt att notera att även om Ultra HD Blu-ray inkluderar HDR-specifikation, gör det inte rakt fram Ultra HD-TV: det finns vissa 4K / Ultra HD-TV-apparater som inte har något HDR-stöd, antingen för att de är äldre eller billigare TV-apparater.

Det här är inte något som kan fixas med programvara heller - om panelen inte är kapabel kan den inte visa färgerna eller ljusstyrkan, oavsett upplösning.

Ultra HD Blu-ray

Ultra HD Blu-ray är uppenbarligen en av de stora vägarna för att leverera UHD och HDR-innehåll. HDR är en del av Ultra HD Blu-ray-specifikationen, så filmer som visas i det här nya formatet kan erbjuda HDR. Tyvärr erbjuder PS4 Pro inte en Ultra HD Blu-ray-spelare, så det finns inget stöd för dessa skivor i konsolen, men streamingtjänster kommer att stödjas. Xbox One S och One X stöder Ultra HD Blu-ray.

 

YouTube HDR

YouTube tillkännagav stöd för HDR den 7 november 2016. Det betyder att Googles videotjänst inte bara är en källa till 4K och 360-graders video utan också HDR. Detta bör hjälpa till att ge HDR mycket exponering eftersom det kommer att finnas en gratis källa till HDR-innehåll, men igen måste du ha en skärm som stöder den.

HDR-spel

Microsoft var först ut med ett tillkännagivande om HDR-spel, med titlar som Forza Horizon 3 som levererar underbart levande spelupplevelser, berikad med HDR-grafik. Du behöver en Xbox One S eller senare för att dra nytta av det.

Med Xbox One X tillkännagav Microsoft en "förbättrad" lista över spel. Inkludering på den förbättrade listan innebär att utvecklaren har gjort mer för att öka titeln specifikt för Xbox One X och en av dessa förbättringar kan vara HDR - leta efter HDR-märkning tillsammans med spelet.

PlayStation å andra sidan, även om det senare tillkännagav HDR-spel, verkar göra det större stänk. Sony meddelade att alla PS4-modeller skulle få en firmwareuppdatering för att aktivera HDR, liksom att det är en viktig funktion i PS4 Pro. Sony bekräftade också en stor uppställning av HDR-spel.

Sedan de tidiga tillkännagivandena har PlayStation och Xbox båda fortsatt att bygga HDR-erbjudandet i spel.

 

HDR TV: Vad är det? Hur kan du få det?

 

Från HDR10 till Dolby Vision, här är allt du behöver veta om HDR

 

Medan det nu har varit med oss ​​en liten stund finns det fortfarande många människor där ute som ännu inte äger en HDR-TV och kan vara förvirrade av konceptet. Heck, även de som äger en HDR-TV kanske inte vet vad HDR betyder eller hur man faktiskt tittar på den.

 

Sanningen är att det är ett komplicerat ämne, särskilt med tillverkare och innehållsskapare som utvecklar och implementerar olika HDR-sorter. Men det är också värt att hålla ut med, eftersom väl implementerad HDR har en transformerande effekt på bildkvaliteten, kanske ännu mer än övergången från Full HD till 4K.

 

Så, vad är det exakt, och hur får dina videobilder att se bättre ut än någonsin? Läs vidare för allt du behöver veta om HDR-videoteknik på 4K-TV-apparater, spelkonsoler, mobiltelefoner och mer ...

 

Vad betyder HDR?

 

'HDR' står för High Dynamic Range. Termen har sitt ursprung i fotografi och hänvisar till en teknik för att höja en bilds dynamiska omfång - kontrasten mellan de ljusaste vita och de mörkaste svarta.

 

Teorin är: ju högre dynamikomfånget desto närmare kommer ett fotografi det verkliga livet. HDR för tv är i princip samma idé.

 

Titta på himlen. Molnen kan vara vita (eller gråa i Storbritannien), men det bör finnas bestämda lager. Runt molnen borde du kunna välja olika grader av ljusstyrka.

 

Titta nu på molnen på din TV. De tenderar att se platt ut i jämförelse, med vita nivåer krossade och lager är praktiskt taget oskiljbara. Det finns flera orsaker till detta.

 

Den första anledningen är din TV: s begränsade dynamiska omfång eller dess oförmåga att illustrera de finaste skillnaderna i ljusstyrka. Det betyder att du missar nyansen som borde finnas där. När allt kommer omkring kan dina ögon skilja mycket mer information än din TV matar dig.

 

Sedan finns det bearbetningen som sker längs kedjan efter att något har filmats. Det minskar mängden information som överförs dramatiskt för att matcha de tekniska begränsningar som din TV ställer.

 

På senare tid har dock TV-apparater blivit mycket mer kapabla. Och med det menar vi ljusa. En vanlig TV släpper ut cirka 100-300 ljusstyrka, där en nit (från latin för "att skina") motsvarar ljuset från ett ljus. En HDR-TV kan i teorin leverera upp till 5000 nits.

 

Naturligtvis skulle den typen av ljus blända med maximal ljusstyrka. Den här tekniken handlar dock inte om att bränna dina näthinnor - det handlar om att utvidga intervallet för att visa finare steg av skuggning.

 

Tanken är att låta dig se mer av det som spelas in. Du får mer information i skuggorna och höjdpunkterna. Solljus lyser ordentligt av fönster. Färgerna blir rikare och mer verklighetstrogna med mer känsliga graderingar och större tonförskjutningar. I grund och botten kommer din bild att se mer naturlig och mer verklig ut.

 

Vad är HDR10?

 

För närvarande finns det fem olika varianter av HDR: HDR10, HDR10 +, HLG, Dolby Vision och Advanced HDR från Technicolor.

 

HDR10 är den ursprungliga och för närvarande vanligaste formen av HDR. Det är en öppen standard som har antagits av många tillverkare, streamingtjänster (Amazon, Netflix, Apple och Disney +) och Blu-ray Disc Association (BDA).

 

Enligt Consumer Electronics Association (CEA) måste HDR10 uppfylla vissa standarder, inklusive 4: 2: 0-färgprover, 10-bitars djup och BT.2020-färgutrymmet. Den tillämpar dessa specifika standarder på bilden som visas på TV: n.

 

Som en allmän regel bör alla 4K-TV-apparater som för närvarande finns på marknaden och framöver ha HDR10. Det betyder att din TV kommer att vara kompatibel med de mest tillgängliga 4K Blu-ray-skivorna, 4K-spelare och 4K-streaminginnehåll - och den borde erbjuda en mycket bättre bild än en 4K-TV utan HDR.

 

Vad är Dolby Vision?

Elektronikindustrin har dock ännu inte bestämt sig för en enda standard. Dolby Vision HDR planerades ursprungligen för företagets Dolby Cinemas, där HDR-video kombinerades med Dolby Atmos-ljud i ett försök att ta emot IMAX-biografer - men Dolby Vision kan också anpassas för hemmet.

 

Huvudskillnaden mellan Dolby Vision och HDR10 är att den tidigare möjliggör att dynamiska metadata kan läggas till bild för ram så att du alltid får bilden som avsett. Den är också anpassad till din TV: s specifika förmågor. I teorin bör detta möjliggöra en subtilare, mer förbättrad bild.

 

HDR10 tillämpar under tiden sina parametrar scen för scen - till exempel varje gång en kameravinkel ändras. Medan kvaliteten på en Dolby Vision-presentation fortfarande beror på hur bra den implementeras på varje film - och vi har sett en eller två som inte har varit bra - är Dolby Vision gjort rätt definitivt bättre än den bästa HDR10, särskilt när det gäller subtilitet och nyans.

 

Både HDR10 och Dolby Vision kan visas på samma TV och skivor, även om Dolby Vision ännu inte är så allestädes närvarande. Despicable Me och dess uppföljare markerade de första Ultra HD Blu-strålarna med Dolby Vision, och de senaste versionerna inkluderar John Wick: Chapter 3, Hobbs & Shaw, Joker, Knives Out och Terminator Genisys.

 

De två formaten kan med glädje samexistera (Amazon Prime Video, Netflix, Apple och Disney + erbjuder båda), även om du behöver en Dolby Vision-kompatibel skiva och Blu-ray-spelare, plus en TV som kan bearbeta den, innan du kan njuta av tekniken hemma.

 

Listan över kompatibla TV-apparater och Blu-ray-spelare är inte lika lång som HDR10, även om nyare 4K Blu-ray-spelare i allt högre grad antar formatet som en del av deras specifikationer. En del av problemet är att (till skillnad från HDR10) kräver Dolby Vision betalning av licensavgift.

 

LG var en av de första att anta Dolby Vision, och det finns i företagets premium-TV-serier, inklusive alla dess OLED-enheter från de senaste åren.

 

Panasonic är också ombord på ett stort sätt, med modeller som sträcker sig från ingångsnivån GX800 till flaggskeppet GZ2000 flaggskepp, alla med Dolby Vision, liksom Philips (till exempel på OLED804) och Sony (kolla in XG9505).

 

Men även nu finns det fortfarande inget förslag om att Samsung ska lägga till Dolby Vision till sina TV-apparater, och det finns en anledning till det ...

 

Vad är HDR10 +?

Samsung har beslutat att förvirra saker ännu mer genom att utveckla sin egen standard för HDR: HDR10 +.

 

Precis som Dolby Vision HDR använder Samsungs teknik dynamiska metadata för att öka HDR-bilder ram för ram. HDR-formatets metadata licensieras till tillverkare av TV-apparater, digital-TV-lådor och Blu-ray-skivspelare samt innehållsföretag. Till skillnad från Dolby Vision är HDR10 + en öppen, royaltyfri plattform (även om de flesta märken måste betala en årlig administrationsavgift) och har naturligtvis sin egen certifiering och logotyper.

 

Nästan alla Samsungs TV-apparater från 2019, från UE43RU7020 till flaggskeppet QE65Q90R, har HDR10 + och Samsungs 2020-TV-apparater kommer att följa efter, inklusive den nyligen granskade QE65Q95T. Men eftersom HDR10 + är riktad som en direkt rival till Dolby stöder ingen av Samsungs TV-apparater Dolby Vision.

 

Samsung är dock inte den enda tillverkaren som stöder HDR10 +. Medan LG och Sony ännu inte kommer ombord, har Philips och Panasonic HDR10 + och Dolby Vision över en stor del av deras 2019 och kommande tv-serier för 2020.

 

De första Ultra HD Blu-ray-skivorna med HDR10 + finns nu på marknaden och inkluderar Queen biopic Bohemian Rhapsody, medan Amazon Prime Video också stöder HDR10 +, även om brist på skyltning gör det väldigt svårt att träna om du tittar på formatet eller inte.

 

Vad är HLG?

 

Hybrid Log Gamma (HLG) är potentiellt det viktigaste HDR-formatet av alla, eftersom det är det som används av TV-sändare.

 

Resultatet av ett gemensamt forskningsprojekt mellan BBC och den japanska sändaren NHK, HLG är utformad för att leverera en bekvämare HDR-lösning för sändningsvärlden.

 

Det tar standard dynamiskt omfång och bilder med högt dynamiskt omfång och kombinerar dem i ett flöde, med HLG-kompatibla 4K-TV-apparater som kan avkoda och visa HDR-bilder i all sin glans.

 

De flesta stora namntillverkare har nu HLG-redo uppsättningar, allt vi behöver nu är innehållet ...

 

Vi har haft en hel del att prova de senaste åren, inklusive VM 2018 och Wimbledon Championships 2019 och FA Cup-finalen. BBC: s djurlivsdokument, Dynasties, gjordes också tillgängligt för att streama on-demand på iPlayer i 4K HLG, liksom dess kritikerrosade skräckserie Dracula.

 

Vad är Advanced HDR av Technicolor?

 

Lanserades tillbaka på CES 2017, Advanced HDR av Technicolor är det minst kända av HDR-format. Det är resultatet av samarbete mellan LG och videospecialister Technicolor, men LG är den enda tillverkaren som stöder formatet hittills.

 

Som med andra typer av HDR måste innehållet behärskas i formatet, spelas upp av en källa som kan läsa Advanced HDR-data och sedan visas av en kompatibel TV eller projektor.

 

Det finns dock fortfarande inget officiellt ord om något kommande innehåll som behärskas i Advanced HDR av Technicolor. Trots detta är ett antal LG: s 2017-TV-apparater (både 4K OLED och LCD), LG 2018-TV-apparater och utvalda LG 2019-apparater kompatibla med formatet.

 

Intressant nog finns det inget omnämnande av Advanced HDR av Technicolor på specifiklistan över LG: s 2020-tv. Vi har bett LG om kommentar och kommer att uppdatera den här sidan när vi hört tillbaka.

 

HDR och 4K Ultra HD

HDR bör inte förväxlas med det andra stora TV-ordet från eran: UHD (Ultra High Definition), även känd som 4K. Både HDR och UHD är avsedda att förbättra din tittarupplevelse, men de gör det på helt olika sätt.

 

Det handlar om kvantitet och kvalitet. UHD handlar om att stöta upp antalet pixlar, medan HDR vill göra de befintliga pixlarna mer exakta. Oavsett om du har en 32-tums TV i sovrummet eller ett 75-tums monster i vardagsrummet, gör HDR en synlig skillnad.

 

Naturligtvis brukar 4K och HDR komma hand i hand. De allra flesta HDR-kompatibla TV-apparater på marknaden är också 4K Ultra HD-TV.

 

Hur kan du titta på HDR?

För att dra nytta av HDR10 eller Dolby Vision behöver du en skärm. Oavsett om det är en TV, en projektor, en mobiltelefon eller surfplatta, måste den vara HDR-kompatibel.

 

Alla de stora varumärkena stöder nu HDR-video, så om du vill köpa en ny 4K-TV just nu bör den stödja formatet som standardspecifikation.

 

Förväxla inte vanlig HDR med bildbehandlingslägen som HDR + eller HDR-effekt. Det här är något förvirrande bildlägen (används av Samsung respektive LG) som hävdar att de skapar HDR-kvalitetsbilder från icke-HDR-innehåll.

 

Därefter behöver du något att spela HDR-innehåll på. Om ditt HDR-innehåll råkar finnas på en skiva, t.ex. en Ultra HD Blu-ray, du behöver en Ultra HD Blu-ray-spelare. Du kan kolla in vår lista över de bästa 4K Blu-ray-spelarna du kan köpa för närvarande, medan det är värt att påpeka Microsofts Xbox One S och Xbox One X också spela 4K Blu-rays och inkludera HDR10 och Dolby Vision-stöd. Sonys PlayStation Slim och PlayStation 4 Pro är inte 4K-spelare, men de är kompatibla med HDR10-innehåll, inklusive spel. Förhoppningsvis kommer PS5 och Xbox Series X också att leverera HDR-varor.

 

Alternativt kan du strömma HDR-innehåll via Netflix, Amazon Prime Video, Apple TV-appen, Disney +, Google Play Movies & TV och Rakuten. De första fyra av dem stöder både HDR10 och Dolby Vision (plus HDR10 + i fallet Amazon), medan Google och Rakuten endast erbjuder HDR10. Appar för de flesta av dessa streamingtjänster är inbyggda i de flesta aktuella TV-apparater, men om din saknar några eller alla av dem kan du lägga till en separat videostreamer som Amazon Fire TV Stick 4K eller Apple TV 4K.

 

HDR på Xbox One S, One X och PS4 Pro

Xbox One S har inte bara en Ultra HD Blu-ray-spelare, den stöder också HDR-video. Du behöver en TV som stöder HDR10 för att se HDR-innehåll - och Dolby Vision om du också vill dra nytta av det - från Xbox One S.

 

Xbox One X har också en 4K Blu-ray-spelare och har inbyggt stöd för 4K HDR-spel på 60 fps (bilder per sekund).

 

Om HDR stöds på din TV (och påslagen) kan båda konsolerna mata ut HDR-video från vilken kompatibel källa som helst - Ultra HD Blu-ray-skivor, HDR-streamingtjänster och HDR-spel.

 

Antalet HDR-kompatibla Xbox-spel fortsätter att växa, med titlar som Call of Duty: Modern Warfare, Forza Horizon 4 och Gears 5.

 

Medan PS4 Pro lanserades utan en 4K Blu-ray-enhet stöder den spel som har optimerats för HDR, till exempel Death Stranding, Resident Evil III och Final Fantasy VII Remake.

 

Vilket HDR-innehåll är tillgängligt?

Det finns Ultra HD Blu-ray-format, som inkluderar HDR10 i sin basspecifikation (ganska mycket givet nu med nya 4K-utgåvor) och stöder också Dolby Vision och HDR10 + på utvalda titlar.

 

Framtiden för HDR

På kort tid har HDR blivit verklighet för många människor, och det är något som definitivt bör övervägas när du uppgraderar din nuvarande TV. Efter att ha sett en hel del innehåll på ett stort antal kompatibla TV-apparater är det säkert att säga att HDR är absolut värt att ha.

 

Kombinationen av 4K och HDR på en TV innebär en superskarp, superdynamisk bild - och en tydlig uppgradering från Full HD. 8K-TV-apparater gör också HDR, och den kombinationen tar saker och ting till en annan nivå - men det finns för närvarande inget lätt tillgängligt 8K-innehåll och inget datum för när det kan komma, så det är lite poäng att bli för upphetsad över det i detta skede.

 

Det enda potentiella problemet för dem som går ut för att köpa en ny TV nu är de olika varianterna av HDR och behovet av att se till att din TV stöder de versioner du sannolikt kommer att titta på. För tillfället ser vi till att din har HDR10 och Hybrid Log Gamma som absolut minimum. Det är troligt att din nästa 4K-TV (om det inte är en Samsung) också stöder Dolby Vision, men det är värt att kontrollera specifikationen. Det är också lovande att se tillverkare som Philips och Panasonic erbjuda stöd för både HDR10 + och Dolby Vision på vissa TV-apparater, vilket kommer att sätta många sinnen i vila.

 

Trots detta ser strävan efter ultimat bildprestanda verkligen på ett mycket bra ställe. Konsumenterna har nu tillgång till skärmarna, källorna och innehållet för att slutföra HDR-kedjan. Så nu är det dags att anamma det.

 

HDR TV: vad är HDR och vad betyder High Dynamic Range för din TV?

 

Högre kontrast, levande färger och ljusare bilder kommer

 

HDR, som är en förkortning för högt dynamiskt omfång, är en term som du förmodligen har hört tidigare om du har shoppat efter hemunderhållningsteknik för ditt hem.

 

Men det förklaras sällan - åtminstone inte helt. Du vet förmodligen att det är något bra att ha på din TV, men du är nog mindre säker på exakt vad det hänvisar till. Vi gillar att tänka på det lite som den audiovisuella (AV) världens motsvarighet till 'organisk'.

 

Det som är viktigt är att HDR kan förändra hur du tittar på TV.

 

Till att börja med ska vi titta på 4K-TV-apparater. 4K TV-skärmar tenderar att få största delen av uppmärksamheten idag, eftersom de producerar fyra gånger antalet pixlar för vilken HD-TV som helst på marknaden. Men är mer nödvändigtvis bättre? Bryr du dig hur många pixlar det finns om ingen av dem ser bra ut?

 

Det är här HDR kommer in. Vad HDR gör är att få mer dynamiska bilder och kvalitet ur de många, många pixlarna. Vad det betyder för dig och din tittarupplevelse är att med en HDR-TV ser ljusa vita ljusare ut, mörka svarta ser mörkare ut och 10-bitars paneler kan äntligen visa de 1 miljarder färger du har velat se.

 

Så kort sagt: 4K beskriver mängden pixlar, men det är HDR som beskriver deras exceptionella kvalitet.

 

Vad är HDR?

HDR används i några olika sammanhang.

 

Så låt oss först rensa upp lite förvirring: den typ av högt dynamiskt omfång som din HDR-TV kan inte bör förväxlas med de alternativ för HDR-fotografering som nyligen har lagts till i smarttelefonkameror.

 

 

De är lika. Båda resulterar i bilder som har en större kontrast mellan ljus och mörk. Men sättet de arbetar på är lite annorlunda.

 

Exempelvis använder avancerade kameror och senaste smarttelefonappar HDR genom att kombinera flera bilder tagna under en enda serie med många foton.

 

Separata bilder tas vid olika exponeringar under processen. Dessa kallas stopp och mängden ljus fördubblas från en till en annan. Så medan det första stoppet ger en extremt mörk bild, är det sista resultatet exceptionellt ljust och ger bättre ljusstyrka till det slutliga portmanteau-fotot.

 

Men det är inte detsamma för video.

 

Ja, du får fortfarande ett utökat färgområde och kontrastförhållande när det gäller video, men du gör det inte genom att kombinera flera bilder eller videor. Allt har att göra med hur en bild visas på skärmen och det källinnehåll som används för att göra det.

 

Så medan det delar ett namn och några vanliga punkter med fotografering, är HDR-video helt klart annorlunda än smartphonefotografering.

 

Slutresultatet, en bild med mer kontrast mellan de ljusaste och mörkaste områdena är densamma, men istället för att kombinera separata bilder produceras denna effekt med bättre kamerateknik för att fånga bästa möjliga bilder i första hand.

 

Förbättringarna du ser med en HDR-bild jämfört med en normal bild är många.

 

Medan på en standardskärm är allt under en viss ljusstyrka samma nyans i svart, går en HDR TV: s skärm längre, så att du kan se skillnaden mellan något som verkligen är mörkt och något som bara är mörkt. (Gå på en skräckfilm så kan du se skillnaden omedelbart.)

 

Till exempel kan ett brett skott av ett lägereld på natten ha subtila detaljer i flamman snarare än att se ut som "blåst ut", tillsammans med en påtaglig definition för föremål som knappt tänds i den dystra omgivningen vid ramens kant.

 

Som Panasonics utbildningschef Michael Price säger: "Det handlar om kontroll, inte bara extra ljusstyrka och resulterar i mer naturliga uttryck för ljus och skugga."

 

När vi kom i kontakt med Hollywood-film Vanja Cernjul var han positivt full av spänning över HDR och sa att: "Hela kompositionen påverkas av den ökade detaljerna i ljusstyrka.

 

"Du behöver inte längre välja om du vill exponera för höjdpunkterna eller skuggorna, så när jag fotograferar försöker jag ta med en ljuskälla i bilden, som jag kan spela i HDR-betygssessionen."

 

I efterproduktionen kommer Cernjul att tippa med exponeringsnivåerna, ljusstyrkan, kontrasten och färgmättnaden, så att de ser så bra ut som möjligt på en HDR-kompatibel skärm.

 

Han tror att filmskapare, som han, kommer att lockas av att arbeta på TV med möjligheterna för HDR.

 

HDR föra media närmare det mänskliga ögat ser, och genom att göra det, skapar mer realistiska bilder, från scener blekt med solljus till nattbilder på stadens gator.

 

Här är det stora takeaway: HDR-TV-apparater och -innehåll visar ett mer realistiskt färgintervall med ett utökat kontrastförhållande som gör att svarta delar av bilden ser närmare "sann" svart ut.

 

Så hur ser HDR ut?

Titta på några noggrant utformade HDR, som Cernjuls korta showcase-film, Converging Beams, gjord för Panasonic, och du kan se potentialen. Du blir så vana vid att samtidigt se skuggdetaljer och detaljer i höjdpunkterna att du kanske kommer att se att titta på standardbilder lite platt och missnöjd.

 

Inte bara det, men HDR har lite extra zip till det jämfört med standardvisning. Det finns en ny nivå av dynamik i bilder, något enormt tydligt i en film som Lego Movie.

 

När vi gick från standarddefinition till HD var skärmstorlekarna mycket mindre och det var bara att ha extra pixlar för att förvandla bilden. Nu när skärmarna är så mycket större räcker det dock inte att helt enkelt lägga till fler pixlar, eftersom det finns andra aspekter av bilden som kan förbättras.

 

Vad HDR lägger till när det gäller ytterligare färger, bättre klarhet i skuggor och höjdpunkter, är subtilt men viktigt - och det ger en mycket mer visuellt tillfredsställande bild än att bara ha extra pixlar. Den totala effekten är en punchiness som är lika med att skapa en 3D-bild.

 

Men tekniken behöver fortfarande komma ihåg löftet. Några billigare LCD HDR-skärmar kämpar med att visa ljusa föremål mot skarpt mörkare bakgrunder, vilket får strimmor av ljus att springa ner på skärmen eller skapa glorier runt ljusa föremål.

 

Dessa problem är mindre oroande för den typ av OLED-skärmar som tillverkats av LG, Panasonic eller Sony, där varje pixel genererar sitt eget ljus och kan bli helt mörkt.

 

Hur får jag HDR?

HDR är en heltäckande teknik, så varje steg från skapande till distribution till skärmen i ditt hem måste vara HDR-kompatibelt, vilket innebär att äldre TV-apparater inte kan visa det.

 

När du shoppar efter en TV-skärm kanske du märker en Ultra HD Premium-logotyp på den. Detta innebär att skärmen erbjuder en prestandanivå som garanterat får ut det mesta av en HDR-källa. När det gäller specifikation måste skärmen ha 3840 x 2160 pixlar (även om detta inte skiljer sig från någon annan UHD-skärm) plus att den måste kunna visa ett stort antal unika färgnyanser som fångats i en bild.

 

Det andra viktiga måttet för en Premium-märkt panel är ett kontrastförhållande på minst 1000 nits toppljusstyrka och mindre än 0,05 nits svartnivå.

 

Nits är en term som har antagits av TV-industrin för att indikera ljusstyrkan på en skärm. 1 nit är ungefär lika med ljuset från ett enda ljus.

 

De flesta TV-skärmar som används idag har mellan 300 och 500 nits, så det ger dig en god uppfattning om den större ljusstyrka som krävs för att visa HDR.

 

Ovanstående gäller för LED-upplysta LCD-skärmar medan det för OLED-skärmar (som har lägre genomsnittlig ljusstyrka och mycket lägre svarta nivåer än LCD) är 540 nit topp ljusstyrka och mindre än 0,0005 nits svart nivå.

 

Panasonic's Price säger att kantbelysta LED-skärmar inte kan ge tillräckligt hög kontrast och att du behöver direktbelysning (bakom bilden, en mindre vanlig metod för belysning av skärmar) för att få tillräckligt med dynamiskt omfång för att uppfylla Premium HDR-kraven.

 

Faktum är att de allra flesta LCD-skärmar som säljs inte är utrustade för att leverera den ljusstyrka som krävs för ett Premium-märke, så tillverkare tenderar att helt enkelt sälja modeller som inte är premium.

 

Eftersom tillverkarna inte är skyldiga att avslöja antalet nät (ljusstyrka) som deras skärmar uppnår, eller kontrastförhållandet, är det upp till dem att själva bestämma om en icke-Premium-skärm har tillräckligt med ljusstyrka och kontrast för att ge en meningsfull HDR-bild.

 

Konsumentelektronikindustrin har tidigare form när det gäller att erbjuda liknande men olika standarder, eftersom det var mycket lättare att förstå skillnaden mellan HD-Ready och Full HD, men klyftan mellan "vanliga" UHD- och UHD Premium-skärmar är mer flytande.

 

Men slutresultatet är att Ultra HD Premium-varumärket är det mest pålitliga sättet att se till att du ser vad skaparen avsåg.

 

En annan fråga är att det inte är obligatoriskt att använda UHD Premium-logotypen - andra använder (förvirrande) sitt eget varumärke.

 

Sonys produktutbildningsspecialist Gavin McCarran säger: "Vad Ultra HD Premium-logotypen inte gör är att visa alla modeller som kan ta emot en HDR-signal."

 

Kanske tror Sony att Premium-ackrediteringen kommer att skjuta upp folk att köpa icke-premiummodellerna, för trots allt skulle du köpa en flaska Moet & Chandon-champagne om den urvattnades för att göra det billigare?

 

Ultra HD Premium-kännetecknet kan också användas på Ultra HD Blu-ray-spelare och skivor eftersom HDR är en obligatorisk del av Ultra HD Blu-ray-specifikationen.

 

UHD-skärmar utan HDR-kompatibilitet visar fortfarande en 4K-bild i SDR (standard dynamiskt omfång) från en Ultra HD Blu-ray men de kommer inte att kunna komma åt HDR-metadata som bärs in i bilden.

 

Ultra HD Blu-ray har bithastigheter på upp till 100 Mb / sek (ungefär fem gånger den som används för streamade filmer) när det gäller innehåll, och är bäst lämpad för att leverera HDR-varor.

 

HDR-standarder - en annan orsak till förvirring

Alla HDR-skärmar kan visa vad som kallas HDR10, som har samma specifikation som UHD Premium-standarden. Det är obligatoriskt på alla Ultra HD Blu-strålar, plus att det visas på HDR-drama som streamas av Netflix och Amazon.

 

Men det finns en annan anledning att vara försiktig med vilket märke av HDR-skärm du köper och det beror på att det finns flera sorter av HDR som används av innehållsskapare.

 

Dolby har en HDR10-rival som heter Dolby Vision, som har ökat färgdjupet (det är 12-bitar snarare än 10) och "upp till" 10 000 nits toppljusstyrka (vilket är mycket ljusare än någon aktuell TV kan erbjuda). Det erbjuder också en funktion som kallas 'dynamisk tonmappning' som justerar ljusstyrka och kontrast för scener beroende på hur ljusa eller mörka de behöver vara. Den här dynamiska mastringsprocessen görs när filmen redigeras, vilket innebär att allt du behöver göra är att luta dig tillbaka och njuta av frukten av någon annans hårda arbete.

 

Endast skärmar och spelare utrustade med Dolby Vision-avkodning kan visa Dolby Visions 'förbättrade' version av HDR. Alla LG: s OLED-apparater stöder det, liksom Sonys flaggskepp A1E OLED (två andra Sony-apparater, XE93 och XE94 kommer att få Dolby Vision-stöd i en kommande firmwareuppdatering).

 

Men Dolby Vision är inte den enda spelaren inom avancerad HDR.

 

Det finns avancerad HDR av Technicolor, ett framväxande HDR-format från folket som gav dig färgade karikatyrer; Hybrid Log Gamma, som är standarden som är utformad för att fungera med TV-sändning; och slutligen HDR10 +, en ny standard som bygger några av fördelarna med Dolby Vision till en öppen standard som liknar HDR10.

 

Technicolor och Philips arbetar tillsammans med ett annat system som skapar och levererar HDR och normala versioner samtidigt, så att separata strömmar inte behöver skapas och betygsättas. Rätt innehåll väljs automatiskt för att matcha skärmens toppljusstyrka och dynamiska omfång.

 

Slutligen utvecklar BBC och NHK Japan en version av HDR som kan användas i konventionella sändningar. Kallas Hybrid Log Gamma, det intressanta med standarden är att den är bakåtkompatibel, vilket innebär att om en SDR-TV tar emot denna HDR-signal kommer den fortfarande att kunna visa en bild (men uppenbarligen inte en HDR-en).

 

Vad är dom på HDR?

Det är verkligen ett landmärke i hemunderhållningshistorien att vi nu kan titta på filminnehåll i vårt hem med samma färggradering som på bio.

 

Vi kan inte vänta på tiden när programföretag antar HDR av samma skäl - föreställ dig att titta på direktsändning från en stadion uppdelad mellan skugga och starkt solljus utan ett plötsligt hopp i exponeringen när bollen går in i den ljusare delen.

 

Filmatiskt kommer det att ha en stor effekt också, med regissören som inte längre behöver välja mellan att exponera för skuggorna eller solljuset. Inom ett år eller två kommer det sannolikt att vara möjligt att säga att HDR äntligen har lagt ultra i UHD-visning, och alla problem över olika standarder har lösts.

 

Men utan tvekan ser vi ännu ett formatkrig och det är verkligen ett som ser omöjligt ut att ringa.

 

De flesta hårdvarutillverkare stöder HDR10 (den officiella standarden) men Dolby är en kraftfull kraft och har innehållsskaparna på sin sida.

 

Det är inte omöjligt att båda standarderna kommer att fortsätta att existera (trots allt delar Dolby och DTS Blu-ray-ljudmarknaden) men sättet att spela det säkert skulle vara att välja kit med Dolby Vision eftersom HDR10 alltid kan visas på den.

 

När kommer HDR att finnas tillgängligt?

Just nu. Om du äger en Ultra HD Blu-ray-spelare - eller bara tittar på enstaka video på YouTube - och äger en av de UHD Alliance-certifierade TV-apparaterna kan du titta på HDR-innehåll idag.

 

De två stora streamingleverantörerna har också båda lovat att föra tekniken till nya serier framöver.

 

HDR har också inkluderats som standard i Ultra HD Blu-ray-format. Mängden tillgängliga skivor, för att inte tala om antalet spelare, är för närvarande smal, men eftersom fler och fler filmer släpps i formatet HDR är det snart att slå mainstream.

 

Vad är HDR TV?

 

HDR kallas ut som den senaste ”måste ha” TV-funktionen - men med fem olika format, från HDR10 + till Dolby Vision, som stöds av olika tillverkare, vad är HDR TV exakt, och behöver du verkligen det?

 

HDR, eller High Dynamic Range, är en TV-standard som gör att skärmar ger dig förbättrad kontrast, mer exakta färger och mer levande bilder än vanliga apparater. Nästan alla 4K-TV-apparater stöder också ett av HDR-format och du betalar inte extra för det. 4K HDR-apparater börjar från bara £ 400 - men är den här tekniken lika viktig som tillverkare och återförsäljare säger? Innehållet är begränsat till ultra-HD Blu-rays, spelkonsoler, men utbudet av program och filmer på streamingtjänster är nu ganska brett. De bästa TV-apparaterna sjunker till djupare svarta och sträcker sig till ljusare vita när de visar HDR-innehåll, vilket ger dig ännu bättre bildkvalitet. Men 4K HDR-bildkvaliteten är garanterat inte bättre än 4K ensam - vi har sett några fall av tvättade höjdpunkter som saknar detaljer under ljusare scener.

 

Vad är så speciellt med HDR? Om du är en ivrig fotograf har du kanske hört talas om HDR tidigare, men det fungerar lite annorlunda med video. HDR skapar i huvudsak ett större dynamiskt intervall mellan de mörkaste svarta och ljusaste vita, med mer subtila skillnader i toner emellan. Även om 4K TV är bra på egen hand, kommer en 4K HDR-bild att verka ännu ljusare och mer detaljerad, särskilt med mörkare scener i filmer och TV-program. HDR förbättrar inte bara TV: ns ljusstyrka. Det kan också förbättra färgerna du ser och få dem att se ut som mer livfullhet och detaljer, även om det också beror på TV: ns kvalitet.

 

HDR-format och hur de skiljer sig åt Det finns fem olika HDR-format som stöds av olika tillverkare. Dessa format är: HDR10, HDR10 +, HLG, Dolby Vision och Technicolor. Alla fem gör i princip samma sak: förbättrar kontrast och färgdjup, särskilt när det gäller mycket mörka eller ljusa scener. Skillnaden mellan formaten beror på hur de använder metadata, vilka mediaspelare och studior som stöder dem, samt andra faktorer som hur lätt de är att sända. Vad är metadata? En av de största skillnaderna mellan HDR-typer beror på om de använder statiska eller dynamiska metadata. HDR10 använder statiska metadata, HDR10 + och Dolby Vision använder dynamiska metadata, Technicolor kan använda båda och HLG använder inte heller. Metadata är den information som krävs för att göra en standardvideofil till en HDR-videofil. Dynamiska metadata kan justera HDR scenvis, baserat på TV: ns ljusstyrka och vad som visas. Statiska metadata kan inte, vilket innebär att det finns större chans att detaljer går förlorade när scener blir särskilt ljusa eller mörka. Tänk på det som att gå ut på en solig dag. Du lämnar huset och den lysande solen får dig att nå dina solglasögon för att skydda dina ögon. När du går in igen tar du bort dem igen. Detta är vad dynamiska metadata gör. Statisk metadata fastnar med solglasögonen antingen på eller av: den kan inte justeras. HDR10 Den nuvarande HDR-standarden är HDR10. Varje HDR-kompatibel TV är kompatibel med den, liksom de flesta platser där HDR-innehåll kommer från. Detta inkluderar streamingtjänster, som Netflix och Amazon Video, och filmstudior, inklusive Sony, Universal och Warner Bros, som släpper ut HDR10 ultra-HD Blu-strålar. Spelkonsolerna PS4, Xbox One S och Xbox One X är också kompatibla med HDR10.

 

Dolby Vision Till skillnad från HDR10 måste TV-tillverkare betala en avgift för att använda Dolby Vision, och den använder dynamiska snarare än statiska metadata. Trots kostnaden för att använda Dolby Vision tillverkar de flesta ledande TV-tillverkarna kompatibla TV-apparater. Dolby Vision löser flera problem som förhindrade att HDR-innehåll enkelt kan sändas. Det fungerar med äldre versioner av HDMI än HDR10, och det kan överföras samtidigt som SDR-innehåll (standard dynamic range), vilket är vad du ser om du tittar på en TV-kanal hemma. Detta gör Dolby Vision HDR enklare att sända. Dolby Vision HDR har också ett högre ljusstyrka i taket. Skärmens ljusstyrka mäts i nits, med vissa TV-apparater upp till 2000 nits, men HDR10 toppar på 1000. Dolby Vision flyttar taket till 4000 nit, så det utnyttjar ljusare skärmar bättre. Några av 2018-TV: n från LG, Panasonic och Sony är kompatibla med Dolby Vision, med Samsung som en anmärkningsvärd hållning, men det finns en bra anledning till det. HDR10 + Samsung, tillsammans med 20th Century Fox, Amazon Video och Panasonic, lägger tyngden bakom HDR10 +, en uppdaterad version av HDR10 som använder dynamiska metadata snarare än statisk. På så sätt tar HDR10 + bort den största nackdelen med HDR10.

 

Det ser ut som om Samsung ser HDR10 + som ett lönsamt alternativ till Dolby Vision, och det finns ingen avgift för tillverkare och innehållsproducenter att använda den. Med relativt få TV-märken och studior registrerade sig för HDR10 + kan det ta en stund innan det kommer ikapp Dolby Vision, men avsaknaden av licensavgift kan visa sig vara tillräckligt för att locka företag till det nya formatet. HLG Som om TV-teknik behövde fler akronymer, här kommer HLG, eller hybrid loggamma. Den utvecklades av BBC och den japanska sändaren NHK i ett försök att lösa problemet med att sända HDR-innehåll. I Japan är HLG redan i bruk, men BBC har ännu inte lanserat en HDR-kanal eller till och med sänt en show i HDR. BBC är fortfarande i rättegångsskede med sina HLG-sändningar och använder sin streamingplattform för att testa det. I slutet av förra året gjorde Blue Planet II tillgängligt i 4K och HDR på iPlayer under en begränsad tid. Nyligen gjorde det VM- och Wimbledon-matcher tillgängliga som 4K HDR-strömmar. Trots det faktum att HLG-innehållet är tunt på marken är TV-tillverkare fortfarande beredda på sin ankomst, eftersom de flesta 2018-TV-apparater från Samsung, Panasonic, LG och Sony stöder tekniken. Det återstår också att se om andra brittiska programföretag än BBC väljer HLG eller Dolby Vision för sina HDR-sändningar. Technicolor HDR har utvecklats i kombination med Philips och är unik eftersom den kan uppskala SDR-innehåll till HDR. Denna uppskalning innebär att HDR-video kan visas på TV-apparater som inte är HDR. Oavsett om det är funktionerna i TV-skärmen eller HDR-mastering av innehållet du tittar på som gör skillnaden är det inte klart, men det finns möjlighet att titta på HDR på en SDR-TV skulle vara meningslöst. Technicolor kan lösa HDRs kompatibilitetsproblem, eftersom det kan konvertera en HDR-signal till en annan som stöds av din TV. Till exempel, om en Technicolor HDR-sändning sänds till en TV som endast stöder Dolby Vision, kan Technicolor konvertera signalen och TV: n kan visa den. Var kan jag hitta HDR-innehåll? Bara för att du har en HDR-TV betyder det inte att allt du tittar kommer att finnas i HDR. Innehållet måste behärskas i HDR för att du ska kunna använda din TV: s tillagda funktioner. Och som med vanlig 4K-visning börjar innehåll i HDR-kvalitet bara att sippra ut. YouTube, Amazon och Netflix börjar erbjuda HDR på sina videostreamingtjänster, men du behöver anständigt bredband (Netflix rekommenderar 25 megabit per sekund) för att strömma 4K HDR-innehåll över internet. Filmstudiorna distribuerar nya filmer i HDR-kvalitet, samtidigt som de mastrar äldre titlar, och 4K Blu-ray-spelare från sådana som Samsung och Panasonic kan spela dessa 4K HDR-skivor. Sändare som BBC har gjort experiment med HDR TV på iPlayer. Men med TV-infrastruktur som kämpar för att hantera till och med standard 4K-sändningar kan vi behöva vänta lite längre innan HDR TV blir en vanlig verklighet. Ska jag köpa en HDR-TV? Du kanske inte har något val. Med många nya 4K-TV-apparater som också stöder HDR som standard hittar du det troligen i din nästa uppsättning. När priserna sjunker är 4K HDR-TV-apparater i toppklass tillgängliga från cirka 6000kr, så även om det inte finns mycket innehåll runt som stöder det just nu, är det klokt att investera i detta för framtiden.

10 000 nits, starkt som ett lysrör

En film mastras för en viss ljusnivå. Med HDR10-formatet är detta ofta från 1 000 till 10 000 nits som är det ljusomfång som tillåts. 10 000 nits motsvarar att titta rakt in i ett lysrör. Då är det för ögat uppenbart att det finns nyanser av mycket ljus i armaturen. Och vi kan se dessa nyanser och även på samma gång uppleva nyanser av mörkt. Vi kan urskilja mörka kläder och skuggor på samma gång som vi ser väldigt ljusa nyanser.

Detta är då vad som menas med HDR, högt dynamiskt omfång. Att på samma gång kunna se det mörka och det ljusa. Med SDR är vi låsta till vad färg-TV:n från 60-talet kunde alstra. Och ska den visa skuggorna måste lysrören vara alldeles samma nyans av vitt. Eller vice versa. Det dynamiska omfånget är begränsat.

 

Hur TV:n kompromissar är viktigt

Nu är knepet att göra en TV som är bra på detta. Där kommer processen kallad tonemapping in i bilden. För det är komplicerat och dyrt att få en TV att lysa mot 1 000 nits och högre. Då måste TV:n nyansera den relativa skillnaden jämfört med den av filmen faktiskt efterfrågade ljusstyrkan, som kanske är 4 000 nits. Detta blir då en kompression av dynamiken.

Ju lägre ljusstyrka i TV:n desto mer måste dynamiken komprimeras och ”punchen” uteblir. Ju sämre kontrastförhållande, desto mer pest eller kolera, då lågt kontrastförhållande och hög ljusstyrka förvisso ger kraft i bilden men det som ska vara svart blir då också synligt grått och blekt. Ju sämre färgomfång desto svårare att återge de färger som faktiskt finns i materialet och färgerna blir blekare.

Eller om vi vänder på det. Ifall en TV saknar det kontrastförhållande, den ljusstyrka och det färgomfång som krävs för HDR så blir det allt mer likt den SDR-bild vi redan har haft. Och så är många gånger fallet.

 

HDR kräver kontrast, ljusstyrka och färg

OLED-TV har medelgod ljusstyrka i HDR (ca 700 nits) och oändligt kontrastförhållande med ganska stort färgomfång. Som utbudet ser ut idag är alla (av oss testade LG, Panasonic, Philips, Sony) OLED-apparater bra på HDR.

En LCD-TV har inte riktigt ett färgomfång på det sättet utan skillnaderna ligger i själva LCD-panelen och hur belysningen fungerar, samt hur lysdioderna är uppbyggda. Det finns två sorters LCD-paneler:

• VA-paneler ger sämre bild i vinkel men hög kontrast rakt framifrån. bättre lämpade för HDR då hög ljusstyrka inte ger lika blaskig svärta.

• IPS ger lågt kontrastförhållande men breda tittvinklar. Har därför svårt med HDR.

Med en avancerad local dimming-funktion som släcker ned bakgrundsbelysningen går det att bättra på kontrastförhållandet. Detta blir också tydligare med VA-paneler. Men välgjord local dimming är dyrt och återfinns endast på toppmodeller.

Själva lysdioderna hos en LCD-TV kan i sin tur vara anpassade för högre ljusstyrka och större färgomfång, genom att använda kvantpricksteknik, Quantum Dot. Där har de flesta tillverkare LCD-modeller som tar till kvantprickar i någon form. LG, Sony och inte minst Samsung. Detta återfinns då främst på toppmodellerna, de allra dyraste segmenten.

 

Sammanfattning

Om en OLED-TV är bra är det en väldigt öppen fråga hur bra en LCD-TV är på HDR. En riktigt bra LCD-TV kan lysa med långt över 1 000 nits och kan då se mycket mer livlig ut bredvid en OLED. Men det är endast de bästa LCD:erna med VA-panel som idag kan matcha kontrasten och färgomfånget hos en OLED. Det handlar därför om att välja HDR-TV med omsorg och flexibel plånbok.

Med enklare LCD-modeller tappas mer av ljusstyrkan och det finns inte färgomfång eller kontrast som HDR kräver för att ge effekt. Då blir det mer och mer en SDR-liknande bild på dessa modeller.

Ja, själva HDR-signalen är en modern signal och de rymmer mer information. Bilden kan bli bättre med en bra 4K-källa och HDR. Men det blir inte HDR i ordets bemärkelse. Dynamiken finns inte där i alla TV. Och det är ju därför vi testar!

 

 

HDR-formaten och deras betydelse

Det existerar alltså många format för HDR och de flesta kommer aldrig överleva in i framtiden och in i produkter. Här är de format som har betydelse för den TV du köper.

• HDR10 är det ursprungliga formatet som idag ingår som standard i HDMI-specen och används av alla TV som har HDR-kapacitet. HDR10 använder statisk metadata om hur ljust bilden ska återges. En ljusnivå per film. När det pratas om HDR är det ofta underförstått att det är HDR10 det handlar om. Siffran 10 kommer av att det är 10 bitars färgdjup i signalen.

• HLG, Hybrid Log Gamma, är ett format från bland annat EBU, European Broadcast Union och är alltså ett format för utsändningar. Det finns inte möjlighet att sända två varianter av samma material. HGL är därför anpassat så att man applicerar en tonkurva för återgivning på en HDR-kapabel TV och en annan tonkurva på en SDR-TV. Majoriteten TV idag klarar HGL. Men sändningar i HGL är dock sällsynt och vanligast via Yotube.

• Dolby Vision är Dolbys proprietära variant som bygger på HDR10 men adderar 12 bitars färgdjup och dynamiskt metadata. Instruktioner för hur bilden ska ljussättas kan alltså ändras scen för scen om så önskas. Därför kan bildkvaliteten bli märkbart högre. Denna extra kvalitet kräver dock en väldigt bra TV för att synas. Det är inte någon automtisk förbättring i sig själv.

Dolby Vision måste licensieras och kräver stöd/funktioner i hårdvara. Bland annat har Apple, Netflix, Sony och LG adderat Dolby Vision i sina produkter. Finns inte Dolby Vision tillgängligt är formatet fortfarande kompatibelt med HDR10. Även UHD BD-filmer kommer med Dolby Vision. Dolby Vision har existerat i ett par år.

• HDR10+ är ett öppet format och ett alternativ till Dolby Vision som bland annat Philips, Samsung och Panasonic med flera har enats om. Det ska ge motsvarande funktion för att dynamiskt ljussätta HDR-bilden för bättre kvalitet. I skrivande stund har inte formatet slagit igenom ännu men detta kan komma att ändras.

• SDR, Standard Dynamic Range, är då ett begrepp som används för att beskriva allt som inte är HDR. Likt alla äldre befintliga format. DVD, Blu-ray, HDTV, sRGB, SVT Play och så vidare.

• 4K att det är 4 000 pixlar på bredden. HDR kräver inte specifikt 4K men de format som används för bildsignalen, UHD Blu-ray med flera, använder med fördel 4K-upplösning.

 

 

https://hemmabiotidningen.se/hemmabioskolan/e/695/betydelsen-av-4k-och-hdr/

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen