2010-Talets 10 Bästa Komedier

För filmvärlden var 2010-talet ett otroligt innovativt år. Nya tekniska lösningar tog allt större steg mot att sudda ut gränsen mellan verklighet och filmupplevelse. Det fick många att överväga att decenniet faktiskt representerade en ny gyllene tidsålder för film. Ofta var det däremot de mest stilistiskt fulländade filmerna som fick mest uppmärksam. Och vad som inte sällan glömdes bort var just de många riktigt bra komedierna som även dök upp.

Här har vi tittat närmare på de 10 bästa komedierna från 2010-talet.  Vad som är en bra komedi är så klart i stor utsträckning en personlig bedömning. Därför har vi tillämpat ett helhetsperspektiv och valt ut de komedier som helt enkelt gjort störst avtryck.

01. MacGruber (2010)

Vi tänker inte påstå att MacGruber var decenniets bästa komedi. Så varför ligger den på första plats? Jo, den är helt enkelt en koncentrerad variant av den sorts komedier som kännetecknar epoken. Den är full av nonsens, 80-talsreferenser och hämtar uppenbar inspiration från en viss hemlig agent som fixar allt med gem och tuggummipapper. Hittar du inte något som du gillar så kommer du förmodligen inte att alls att gilla periodens komedier. Helt enkelt ett lackmustest för 2010-talets speciella filmhumor.

02. Lego-filmen (2014)

Många ger sig på Lego-filmen i tron att det ska var en traditionell barnfilm. Men de blir snabbt överraskande. Det här är en komedi som har både oanat djup och håller riktigt högt tempo. Utan att avslöja andemeningen så kan vis äga att den ett positivt budskap om familjegemenskap. Popkulturreferenserna haglar och man har inte många sekunder på sig att andas mellan skratten. Har du inte redan sett den så är den ett måste. Särskilt om du har varma minnen kring leg.

03. The World’s End (2014)

Det här är ännu en film med radarparet Simon Pegg och Nick frost, som gjorde enormt avtryck med Shaun of the Dead (2004) och Paul (2011). The World’s End ställer frågan hur man hanterar en rymdinvasion som inträffar direkt efter en intensiv pubrunda. Det här är förmodligen den enda filmen som hämtar inspiration från kultbandet Sisters of Mercy och öl. Och mer brittiskt än så kan det förmodligen inte bli.

04. Moonrise Kingdom (2012)

På den mer lättsamma sidan av saker och ting hittar vi Moonrise Kingdom av Wes Anderson. Den handlar om ung kärlek som uppstår mellan två personer i samband med ett scoutläger. Även om det kanske inte låter som mycket till grund för en film, så försvåras saker av att de bestämt sig för att tillsammans rymma och bli permanentboende i ödemarken. En vänligt sinnad komedi som inte räds för att på ett snällt sätt hantera de allra mest svåra tonårsfrågor. Definitivt en bra familjekomedi om man inte blir obekväm av känsliga ämnen.

05. Logan Lucky (2017)

Det här är en väldigt visuell och intensiv fars som bygger på idén att en serie oväntade händelser leder till minst lika oväntade utkomster. En byggarbetare bestämmer sig för att använda sina kunskaper om det antika systemet för rörpost i syfte att förflytta stora mängder pengar. Men saker och ting blir inte riktigt som väntat. Med Channing Tatum och Daniel Craig i huvudrollerna blir det aldrig tråkigt. Tack vare riktigt hög nivå på skådespeleriet så hittar man spänning även i scener som annars vore långrandiga.

06. The Nice Guys (2016)

The Nice Guys hämtar mycket inspiration från 40-talets kriminaldrama, men blandar fritt mellan olika epoker då den utspelar sig i 70-talet. Vi möter Rossel Crowe och Ryan Gosling i rollerna som indrivare respektive privatdeckare. De tvingas samarbeta för att lösa fallet med en försvunnen flicka, och det potentiella mordet på en porrstjärna. Filmen bjuder på många oväntade sidospår, och man sugs direkt in i händelserna.

07. Tucker & Dale vs Evil (2010)

När två bondläppar bestämmer sig för att reparera sitt drömhus så blir de felaktigt misstänkta för mord. Detta resulterar i att de själva blir attackerade och tvingas försvara sig på de allra mest udda sätt. Filmen är en parodi på klassisk överlevnadsskräck och är ett måste för dig som är ett fan av oväntade dödsfall. Helt klart en på många sätt okänd skräckklassiker. Även om den är tydligt inspirerad av Shaun of the Dead (2004) så är Tucker & Dale vs Evil en bra film på egna meriter.

08. Game Night (2018)

I Game Night så förvandlas en helt vanligt hemmakväll med vänner till ett mysterium då inbrott, kidnappning och möjligtvis mord vänder upp och ned på allting. Filmen är väldigt skickligt sammansatt och gör att vare sig vi som tittar eller karaktärerna vet vad som är verkligt. Vi får följa med när vännerna måste gruppera sig för att reda ut vad som har hänt och vem man egentligen kan lita på. Trots att det är en komedi så bjuder den på mycket spänning, och man vet aldrig vilken riktning filmen kommer att ta.

09. Scott Pilgrim vs. The World (2010)

Den här filmen summerar på många sätt upplevelsen av att vara född i slutet av 80-talet och hamna i en värld med oklara krav, regler och förväntningar. Vi får följa med när unga indiemusikern Scott Pilgrim gör allt han kan för att få ett skivkontrakt, trots att världen till synes är emot honom. Stilistiskt sett hämtar den väldigt mycket från serietidningar och TV-spel. Från att ha ansetts vara en flopp har filmen nu blivit en riktig kultklassiker. Många har kommit att se den som en av de första filmer som kombinerade flera olika bildspråk som tidigare varit förknippat med särskilda medier.

10. Popstar: Never Stop Never Stopping (2016)

Om man fick välja en film som representerade 2010-talet när det kommer till jakten på kändisskap och erkännande från omvärlden, så är Popstar: Never Stop Never Stopping det givna valet. Det är en fiktiv dokumentärfilm som hämtar bildspråk från såväl realityserier som traditionella dokumenterar. Den kretsar kring Conner4Real vars uppgång och fall når oanat episka proportioner. Är du musikintresserad så kommer du att känna igen oerhört mycket, då filmen på många sätt sammanfattar musikindustrins absurditeter under det gångna decenniet.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen